Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppdaterade Super Puma-helikoptern har bättre sikt i mörkret och hittar försvunna personer snabbare

Från 2019
Helikopter inne i en hall.
Bildtext Den uppdaterade Super Puma-helikoptern.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

En av gränsbevakningens fem räddningshelikoptrar, den så kallade Super Puma-helikoptern, har återvänt renoverad och uppdaterad till Åbo. Den är nu ännu säkrare och effektivare.

Alla räddningshelikoptrar håller nu på att uppdateras och renoveras eftersom de härstammar från slutet av 1980-talet. Helikoptern som finns vid gränsbevakningens bas i Åbo har precis genomgått sin uppdatering.

- Det behövdes verkligen, helikoptern är byggd 1988, berättar Riku Paloniitty som är flygsäkerhetschef vid gränsbevakningens flygbas i Åbo.

Man framför helikopter
Bildtext Riku Paloniitty säger att ingen dag är den andra lik då man jobbar som ledare och pilot i en räddningshelikopter.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Super Puma-helikoptern används främst för sjöräddning och akutvård i skärgården men också för att släcka markbränder och hitta försvunna personer.

Besättningen består av fem personer: en ledare som fungerar som pilot, en styrman, en mekaniker, en akutvårdare samt en ytbärgare.

Varje år får basen i Åbo 300 larm. Den brådaste tiden infaller under sommaren då folk vistas ute på sina stugor i skärgården. Då kan det komma upp till sex alarm på en dag medan det på vintern är mycket lugnare.

Många förbättringar

I den uppdaterade "superpuman" finns bättre teknik för att kunna flyga och se omgivningen i mörker.

För förbättrad sikt i mörkret är helikoptern inredd i svart, så att ljus inifrån helikoptern inte ska reflektera och störa piloten.

Helikoptern har också fått en ny uppdaterad autopilot och vinsch. Rotorn har apparatur som avlägsnar is och snö och vindrutan är uppvärmd så att man ska kunna flyga säkert också i riktigt dåligt väder.

Instrumentbrädet inne i helikoptern.
Instrumentbrädet inne i helikoptern.
Jämförelse av två bilder: Den uppdaterade helikopterns instrumentbräda är betydligt modernare.
Bilder: Yle/Ida-Maria Sola (vänster), Yle/Ida-Maria Sola (höger)

En ny värmekamera har också förbättrat helikopterns prestanda.

Den nya kameran är exaktare och snabbare och hittar till exempel en bils registernummer eller en person som är försvunnen i terrängen eller på havet snabbare än tidigare.

Den nya värmekameran kan skanna ett större område på en gång vilket är viktigt då en försvunnen person behöver hittas så snabbt som möjligt.

En flygande ambulans

Ett typiskt fall för Super Puma-helikoptern är en olycka eller ett sjukdomsfall i skärgården. Därför är helikoptern utrustad med samma redskap som en ambulans. Innandömet i helikoptern är alldeles nytt.

En vägg är fylld med instrument och redskap som behövs för akutsjukvård, och det finns plats för två bårar.

Inne i räddningshelikoptern finns redskap för akutvård.
Bildtext Inne i helikoptern finns allt som behövs för akutvård.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Riku Paloniitty säger att det är ytterst viktigt att räddningshelikoptrarna är uppdaterade och effektiva eftersom det ofta handlar om att hitta till svåråtkomliga ställen fort.

Paloniitty är speciellt glad över den nya värmekameran som sitter fast på helikopterns framända.

- Den är märkbart bättre! Man ser långt och exakt vilket underlättar vårt arbete, säger Paloniitty.

Diskussion om artikeln