Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bandylegenden Sami Laakkonen från Akilles lägger skridskorna på hyllan efter 29 år: "Jag fortsatte så länge för att jag ville vinna"

Från 2019
Uppdaterad 11.07.2019 11:07.
Sami Laakkonen sitter på läktaren på Borgå bollplan.
Bildtext Sami Laakkonens knäskador satte stopp för karriären. Om han själv fick bestämma skulle han ha fortsatt några år till.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

Sami Laakkonen har spelat för Akilles sedan 2014, men nu är karriären över. Flera envisa knäskador satte slutligen stopp för anfallaren.

De senaste fem åren har varit lysande för Borgå Akilles bandylag. Intresset för sporten har vuxit och laget har varit på topp. Men för Sami Laakkonen har de två senaste åren varit riktigt svåra.

– På grund av några skador kunde jag inte spela så många matcher, men annars gick det bra för Akilles, säger han.

Jag har haft så många knäoperationer att jag har tappat räkningen.

― Sami Laakkonen

Laakkonen är 45 men enligt honom var det inte åldern som hindrade honom från att fortsätta, utan knäskadorna.

– Jag har haft så många knäoperationer att jag har tappat räkningen. Det var tufft att ta sig tillbaka och jag kunde inte prestera på den nivå jag själv krävde.

Efter karriären kommer han fortsätta att satsa på träningen. Skadorna i knäna känner han fortfarande av.

– Jag har två knän som jag fortfarande måste få ordning på. Det är sådana skador som aldrig kommer att läka, så det är bara att hitta på hur man ska klara sig och träna så gott det går.

Karriär i grannländerna

Sami Laakkonen kommer från Varkaus, men flyttade till Sverige efter att ha spelat bandy i A-laget på hemmaplan i några år.

– Där lärde jag mig till och med lite svenska, säger han.

I Sverige spelade han i sju år för två olika lag, Vetlanda BK och IFK Vänersborg. Efter det bar det av till Ryssland.

– Det var meningen att jag skulle vara där och spela en säsong och sedan flytta tillbaka till Sverige, men det blev en lite längre period. Jag var där i tio år och sedan kom jag tillbaka till Finland.

Sami Laakkonen tittar ut över Akilles spelplan som nu på sommaren är konstgräs.
Bildtext Kompisarna som Sami Laakkonen spelade med både i Sverige, Ryssland och hemma i Finland är något som han kommer att sakna.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

I Sverige jobbade Laakkonen heltid och spelade bandy vid sidan om, så den största omställningen när han flyttade till Ryssland var att spela bandy på heltid.

– När jag kom till Ryssland fick jag känna av det riktiga proffslivet. Man bara tävlar och tränar och allting koncentreras kring bandyn. Det var något jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva, så det var fint.

"Man vill ju vinna"

Även om karriären officiellt är över blir det fortsättningsvis bandy på veckoschemat för Laakkonen.

– Jag har två pojkar varav den ena spelar i A-laget och den andra i pojkar 15 så det är klart att det inte är slut med bandyn. Jag kommer att vara där minst varannan dag.

Laakkonen vill ändå ta avstånd från den professionella bandyn.

– Efter 29 år på elitnivå kommer jag att ta avstånd från det hela och jag kommer inte att ha någon roll i A-laget. Jag kanske kan hjälpa till med juniorerna, men något mer än så blir det inte.

Sami Laakonen står på Borgå bollplan.
Bildtext Det är inte helt slut med bandy för Sami Laakkonens del eftersom sönerna går i hans fotspår.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

Det han kommer att sakna mest från karriären är kompisarna från tiden utomlands och i Finland. De stora matcherna är ändå också något som han inte glömmer i första taget.

– Det är stämningen under matcherna och att vinna som är de största grejerna. Det var också därför jag höll på så länge, man vill ju vinna.

11.7.2019: Ett vemodigt farväl till bandykarriären och gömda skatter i Svartsåskogarna

21:27

Diskussion om artikeln