Trump till allt hårdare angrepp mot kritisk brittisk ambassadör - “kommer inte längre att ha med honom att göra”
Grälet efter den brittiska ambassadörens läckta kritiska omdömen om Trump-administrationen verkar bli allt mer inflammerat på bägge sidor om Atlanten. I Storbritannien oroas regeringen över hur grälet kan påverka den speciella relationen till USA.
USA:s president Donald Trump har gått till allt hårdare angrepp mot den brittiska ambassadören i Washington Kim Darroch.
Darrochs omdömen om Trump läcktes i veckan till tidningen Daily Mail.
I de diplomatiska meddelandena, ämnade för den brittiska regeringen, beskrivs Trump-administrationen som unikt dysfunktionell.
Darroch kallar också Trump personligen för osäker och inkompetent.
Trump tog till Twitter för att visa sitt missnöje.
- Jag känner inte ambassadören men han är inte omtyckt och har dåligt anseende i USA. Vi kommer inte längre att ha med honom att göra, skrev Trump.
Angrepp mot May
Trump riktade också en hård släng mot Theresa May, framförallt hennes hanterande av brexitfrågan.
- Jag har varit mycket kritisk mot hur Storbritannien och Theresa may har skött brexit. De har verkligen gjort en röra av det. Jag berättade för henne hur det borde skötas men hon valde en annan väg.
- Det är goda nyheter för underbara Storbritannien att de snart har en ny premiärminister, skrev Trump.
Trump poängterade också att han främst var imponerad av drottningen då han nyligen gjorde ett statsbesök i Storbritannien.
Den allt hårdare tonen mot Darroch och kritiken mot May verkar ha föranletts av regeringen Mays stöd för sin ambassadör i Washington.
Vi har gjort det klart för USA hur olycklig den här läckan är. De selektiva omdömen som har varit föremål för rapporteringen reflekterar inte hur nära relationen till USA och hur högt den relationen värderas
Medan regeringen unisont har fördömt att Darrochs meddelanden läcktes och sagt att de inte håller med ambassadören, har de försvarat honom och hans rätt att ge sina omdömen.
Det är ändå uppenbart att den brittiska regeringen oroas över hur läckan kan påverka relationen till Trump-administrationen och USA.
- Vi har gjort det klart för USA hur olycklig den här läckan är. De selektiva omdömen som har varit föremål för rapporteringen reflekterar inte hur nära relationen till USA och hur högt den relationen värderas, sade en talesperson för May.
Svår sits
Flera politiker i Storbritannien har krävt att Darroch avskedas, eller åtminstone kallas hem och ersätts.
Bland andra Brexitpartiets Nigel Farage och den konservativa politikern Jacob Rees Mogg har öppet krävt att Darroch straffas.
Samtidigt menar andra att Storbritannien inte kan straffa en ambassadör för att ha gjort sitt jobb, alltså informera om och analysera förhållandena i stationeringslandet.
Darroch ska gå i pension om några månader efter en över 40 år lång diplomatkarriär.
Om han kallas hem befarar många inom diplomatkåren att det sänder fel signal och låter den som läckte meddelandena vinna.
Andra menar att om Trump syftar på hela administrationen då han skriver “vi kommer inte längre att ha med honom att göra”, att Darroch i prakitken inte kan sköta sin uppgift i Washington.
Än så länge har regeringen May stött sin främsta diplomat i Washington.
Britterna har ändå en ny premiärminister om några veckor och den nya regeringen kanske tänker annorlunda, spekulerar fler brittiska medier.
Regeringen May har än så länge försökt lugna grälet och be om ursäkt.
Handelsminister Liam Fox lovade på måndag att han personligen skulle be om ursäkt för läckan av Trumps dotter Ivanka Trump, som han ska träffa under sitt besök i Washington.