Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framsteg i första afghanska fredssamtal - antalet civila offer ska ner till noll, lovar deltagarna

Från 2019
Kommunalarbetare städar upp efter att en bilbomb dödat sex personer i maj 2019 i medborgarorganisationen Counterpart Internationals kontor.
Bildtext Scenen efter ett av de otaliga angreppen i Afghanistan. Bilden är från Kabul i maj 2019 efter ett attentat mot medborgarorganisationen Counterpart Internationals kontor. Sex civila dödades i attentatet.

De första fredssamtalen mellan afghanska delegater och talibangerillan beskrivs som mer framgångsrika än väntat. Båda parterna lovar att skydda civila och få ner antalet civila offer till noll.

De två dagar långa samtalen mellan afghanska politiker och representanter för civilsamhället å ena sidan och talibangerillan å andra sidan beskrivs som bättre än väntat.

I ett gemensamt utlåtande lovade deltagarna i mötet att se till att antalet civila offer ska sjunka till noll.

- Delegaterna förbinder sig att respektera och skydda det afghanska folket, deras värdighet liv och egendom och att minimera antalet civila offer till noll, står det i utlåtandet.

I utlåtandet förbinder sig parterna också till att skydda offentliga institutioner och platser, skolor, sjukhus, marknader.

- Det afghanska folket kommer att skyddas, det har vi alltid velat och de var aldrig våra mål, säger talibandelegaten Qari Din Mohammad Hanif.

Stigande antal offer

Det stigande antalet civila offer i den långa konflikten har väckt stor oro och löftet om att få ner antalet offer togs emot med försiktig glädje.

Så sent som i söndags dödades 18 och skadades långt över 100 människor i ett bombdåd som talibangerillan anmälde sig skyldig till.

Att en av talibandelegaterna också försvarade bombdådet kastade en skugga över samtalen som annars beskrevs som framgångsrika.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai sade att bombdådet var riktat mot den afghanska underrättelsetjänsten som ett led i gruppens kamp för frihet och en främmande ockupationsmakt.

- Men vårt mål var inte civila, utan de som dödades var medlemmar av underrättelsetjänsten och bomben skadade bara några närliggande hus och civila i dem, sade Stanikzai.

Första steget mot fred

Samtalen i Doha i Qatar som medlas av värdlandet och Tyskland är de första egentliga fredssamtalen mellan afghanska delegater.

Alla tidigare förhandlingar har förts mellan USA och talibangerillan, då gerillan har vägrat att samtala med den afghanska regeringen.

Gerillan gick ändå med på samtalen efter att alla delegaterna gick med på att delta som representanter för sig själv och folket, inte den afghanska regeringen.

En valfunktionär kontrollerar väljarens identitet i en vallokal i Kabul.
Bildtext Många afghanska kvinnorättskämpar och politiker har oroat sig för att kvinnornas ställning igen kan försämras om talibangerillan normaliseras och får inflytande i ett framtida fredsavtal.
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Flera regeringsmedlemmar deltog ändå i mötet, tillsammans med politiker och ledande representanter för civilsamhället.

En viktig fråga som diskuterades var kvinnornas rättigheter i fall av att talibangerillan får ta plats i den afghanska politiken som en del av ett framtida fredsavtal.

Tio av de 50 delegaterna var kvinnor.

Omdömena försiktigt positiva

Exakt hur lyckade och betydelsefulla samtalen ska ses som var delegaterna inte ense om.

En del delegater kallade det en karta för fred, andra för ett upprop för fred och stabilitet.

- Vi kan nog inte gå så långt. Det är inget fredsfördrag, det är bara en vädjan om att civila inte ska komma till skada och att offentliga institutioner och platser ska fredas, sade landets tidigare finansminister Anwar-ul-haq Ahadi.

- Men det är ett steg i rätt riktning då det gäller att minska på fientligheterna och ett viktig steg till på köpet. Det är mer än jag förväntade mig från de här samtalen.

Båda värdarna för samtalen, Tyskland och Qatar, hyllade samtalen.

Det tyska Afghanistansändebudet Markus Potzel var mer återhållsam då han beskrev resultatet som både en vädjan och ett löfte om att skydda civila.

I ett utlåtande beskrev Qatars utrikesministerium samtalen som en klar framgång och ett stort steg mot fred.

Diskussion om artikeln