Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländskt företag fick över 10 miljoner för att bygga en superdator - men vad är en kvantdator?

Från 2019
Uppdaterad 09.07.2019 15:47.
Processorn i en kvantdator.
Bild: National Institute of Standards and Technology

IT-jättarna IBM, Google och Microsoft har i några års tid redan satsat stora summor för att utveckla egna kvantdatorer. Nu ska ett finskt företag som fötts ur Aalto-universitetets och den teknologiska forskningscentralen VTT:s gemensamma forskning kring kvantdatorer utmana IT-jättarna genom att bygga en egen superdator.

Företaget IQM har stora planer på att bygga system som möjliggör att man i framtiden kan bygga skalbara kvantdatorer. Att datorn ska vara skalbar betyder att dess minne och beräkningskraft ska kunna byggas ut.

 En kvantprocessor, till en kvantdator, med tre kvantbitar och tre utläsningskaviteter, som används för att läsa av värdet på kvantbiten. Framställd i maj 2017 i Nanotekniklaboratoriet vid Chalmers tekniska högskola.
Bildtext En kvantprocessor som är tillverkad på Chalmers tekniska högskola i Sverige.
Bild: Anita Fors / Chalmers tekniska högskola

Kvantdatorernas minsta byggstenar, kvantbitar, fungerar med en helt annan logik än vanliga datorers bitar. Därför kan en kvantdator hantera stora mängder data med relativt få kvantbitar. Våra nuvarande datorers bitar kan anta bara två värden, som representeras av 1 eller 0. Dessa informationsenheter kan stå för till exempel sann eller falsk, + eller -, om ett program är på eller av. En kvantbit kan anta värdena på samma gång, en så kallad superposition.

Det här betyder att en kvantdator inte behöver använda sig av samma logiska ramar som en vanlig dator. En kvantdator kan ta genvägar för att hitta lösningar och behöver inte ta lika många steg för att gå från problem till lösning, förklarar professor Mikko Möttönen som är en av dem som grundade det nya företaget.

För att prestera snabbare än dagens superdatorer krävs bara 50-60 kvantbitar. Kvantdatorer kunde bland annat användas till att lösa komplexa logistiska problem som till exempel att optimera flygrutter och för att räkna ut egenskaper hos enskilda molekyler, något som kunde hjälpa läkemedelsindustrin.

"En verklig bedrift att lyckas utveckla en kvantdator för kommersiellt bruk"

Hittills har kvantdatorer endast tillverkats i forskningssyfte. I januari presenterade IBM en kvantdator som är det närmaste man kommit att tillverka en kvantdator som kunde säljas på massmarknaden.

- Ännu har ingen lyckas bygga en kvantdator som bombsäkert kan överträffa en vanlig dator i beräkningskraft. Det är en verklig bedrift när någon lyckas göra det, säger Möttönen.

Det som gör det extra svårt att tillverka en kvantdator som vem som helst kunde köpa i en teknikaffär är bland annat datorns processor, kvantchippet. Chippet är oerhört känsligt för ljud och vibrationer och måste hållas nedkylt till nära den absoluta nollpunkten.

Därför liknar IBM:s superdator inte en klassisk dator överhuvudtaget. Kvantdatorn är en glaskub där sidorna är nästan 3 meter höga på vardera sida. Glaset är ungefär en centimeter tjockt för att skydda det känsliga chippet.

Enligt Möttönen har teknologin kommit så långt att de flesta problem som gjort det svårt att bygga en kvantdator för kommersiellt bruk nu borde vara lösta. Därför vill flera teknologijättar och stora investerare nu satsa pengar på kvantdatorer.

Diskussion om artikeln