Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska företag har svårt att hitta sommarjobbare: “Kom över, det finns jobb här”

Från 2019
Ville Henriksson jobbar som kock i Mariehamn för andra sommaren i rad. Han säger att det finns gott om sommarjobb på Åland bara man vågar ta första steget och ta kontakt med företag.
Bildtext Ville Henriksson jobbar som kock i Mariehamn för andra sommaren i rad. Han säger att det finns gott om sommarjobb på Åland bara man vågar ta första steget och ta kontakt med företag.
Bild: Niklas Evers

Varje sommar anställer åländska företag och den offentliga sektorn tillsammans runt 1000 sommarjobbare, de flesta inom restaurangbranschen. Men under de senaste åren har intresset för att jobba på Åland sjunkit. Ännu i juni fanns det över 80 lediga sommarjobb på Åland.

Turistsäsongen har dragit igång i Mariehamn och i köket på Äventyrsgolf i Östra Hamnen står kocken Ville Henriksson och förbereder lunchserveringen.

Det är hans andra högsäsong som kock i Mariehamn.

- Vi har det värsta framför oss ännu. Nästa vecka drar det igång på allvar. Jag har varit med om det förut och vet att det är kaosartat men vi har bra personal så det borde gå utan problem, säger Henriksson.

Servicebranschen på Åland anställer varje sommar hundratals sommarjobbare och för Henriksson har det inte varit svårt att hitta jobb.

- Det finns jättemycket jobb här. Det är kan vara svårt att ta första steget men bara man kommer in finns det många möjligheter.

Över 80 lediga sommarjobb i juni

Totalt anställs cirka tusen sommarjobbare på Åland varje år och för att fylla alla platser behövs arbetskraft både från fastlandet och Sverige.

En stor del av sommarjobben finns inom vården, men den överlägset största efterfrågan finns inom restaurang- och hotellbranschen.

- Det räcker inte till att rekrytera lokalt. Man måste också rikta sig till folk utanför Åland för att hitta tillräckligt med personal över sommaren, säger Marika Sundqvist-Karlsson, vid Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

Marika Sundqvist-Karlsson vid Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet säger att äventyret och att skaffa erfarenhet är en viktiga orsaker till att sommarjobbare söker sig till Åland.
Bildtext Marika Sundqvist-Karlsson
Bild: Niklas Evers

Under de senaste åren har det ändå blivit allt svårare för åländska företag att hitta kunniga sommarjobbare.

Ännu i juni fanns det över 80 lediga sommarjobb på Åland enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå.

- Det blir tuffare år för år. De senaste fem åren har ansökningarna halverats och den här vintern halverades de en gång till. Jag började leta kökspersonal i november och gör det fortfarande, säger Markus Sundman, köksansvarig vid Mariepark som driver fem kök i Mariehamn.

Markus Sundman är köksansvarig för fem kök i Mariehamn. Han tror att intresset för att söka sommarjobb på krog minskat för att branschen är så tuff.
Bildtext Markus Sundman är köksansvarig för fem kök i Mariehamn. Han tror att intresset för att söka sommarjobb på krog har minskat för att branschen är så tuff.
Bild: Niklas Evers

Det är speciellt utbildad personal inom restaurangbranschen som är svår att hitta.

Efterfrågan på kockar och köksmästare är stor också i Helsingfors och Stockholm, så för att fylla sina cirka 60 sommarplatser har Sundman plockat in kockar från både Italien, Turkiet och Rumänien.

Den tuffa krogbranschen kan avskräcka

Det svåra rekryteringsläget handlar enligt Sundman dels om att det helt enkelt inte finns tillräckligt många utbildade kockar på arbetsmarknaden.

Men han har också märkt av en attitydförändring under sina år i branschen, som han tror spelar in.

- Det är ett hårt jobb som kräver disciplin och dagens unga kanske inte har vad som krävs. Blir du tillsagd med lite högre röst kanske du ber mamma ringa köksmästaren nästa dag. Så fungerar det inte i restaurangkök. Det är stressigt och man måste lyda order, säger Sundman.

Sommarkocken Ville Henriksson håller med om att det är en tuff bransch. Men det är precis det han dras till.

- Det finns alltid någonting att göra och man står aldrig och hänger utan det känns som att man producerar någonting bra. Det är ganska tufft men personerna man arbetar med gör att man kan stå ut med det ändå.

Ville Henriksson njuter av det hektiska tempot inom restaurangbranschen men tänker inte utbilda sig till kock. Risken att bli utbränd som kock är stor säger han, men om man balanserar jobb och fritid går det bra.
Bildtext Ville Henriksson njuter av det hektiska tempot inom restaurangbranschen men tänker inte utbilda sig till kock. Risken att bli utbränd som kock är stor säger han, men om man balanserar jobb och fritid går det bra.
Bild: Niklas Evers.

Henriksson är intresserad av att någon gång i framtiden jobba som kock på heltid. Men då han väljer studieinriktning efter gymnasiet är krogbranschen inte aktuell.

- Det är lätt att jobba för mycket och bli utbränd. Det är svårt att hitta balansen mellan jobb och fritid. Men om man tar hand om sin kropp och har ett socialt liv är det inte så svårt.

Företag rekryterar ännu i juli

För den som inte fått jobb på fastlandet är det ännu inte för sent att pröva lyckan på Åland, säger Marika Sundqvist-Karlsson.

- Man kanske inte blir garanterad jobb en månad eller två. Men inhopp, enstaka turer eller en vecka är fullt möjligt.

En av de stora frågorna för säsongsarbetare är boendet. Där brukar arbetsgivaren kunna hjälpa till.

- Arbetsgivare i skärgården och på landsbygden erbjuder ofta bostäder till sin sommarpersonal. Det kan vara en gemensam stuga eller större lägenhet som man delar med andra sommarjobbare, säger Sundqvist-Karlsson.

Ville Henriksson rekommenderar både jobb på Åland och inom krogbranschen för alla som har chansen att testa.

- Jag har några kompisar i Finland och då de har svårare att hitta jobb har jag sagt att de ska komma över. Det finns jättemycket sommarjobb här. Verkligen, kom över.