Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En bassist spelar framför en publik inne i ett tält

Alternativa festivaler blir allt populärare - "Vi har fria händer och gör så som vi vill"

Med sommaren kommer också festivalerna. Varje år ordnas flera hundra festivaler och de små festivalerna blir allt populärare som alternativ till de stora och dyra.

Från 2019
Uppdaterad 20.07.2019 13:00.

En delorsak till de små festivalernas ökande popularitet är priset: de större festivalerna tar flera hundra euro för en enda biljett. Men de små festivalerna skapar också en sorts gemenskap bland likasinnade.

Många av de små festivalerna grundas av personer som är intresserade av just den nischen inom kulturen.

En kvinna biter en man i håret
Bildtext Lite kärleksnafsande, såhär punkare emellan.
Bild: Tony Pohjolainen

Ett exempel är festivalen Puska Metal Festival som i år ordnades för nionde gången.

Festivalens grundare Leevi Lintumäki grundade festivalen år 2010 för att det var svårt att hitta ställen att uppträda på med det egna bandet.

En grupp springer runt i cirkel framför ett band
Bildtext På metalkonserter är moshpiten ett måste.
Bild: Tony Pohjolainen

Istället för att fortsätta söka efter barer och andra ställen att uppträda på, bestämde sig Lintumäki för att ordna en konsert ute i det gröna med några andra band.

Festivalen bjuder på väldigt varierande musik. Främst uppträder metalband på festivalen men det finns annat också. Arrangörerna är måna om att det ska finnas ett brett utbud och variation.

Festivalen har alltid varit gratis och ordnas på Himmelberget i Kottby. Enligt Ville Holmström, en av dem som organiserar festivalen, är det något speciellt med alternativa festivaler.

En man står och talar i en mikrofon.
Bildtext Ville Holmström, en av festivalens arrangörer.
Bild: Tony Pohjolainen

– Folk vill höra till en gemenskap. I dagens läge är alla sammankopplade via internet och då vill folk ha något i den verkliga världen de kan vara en del av. Det är tack vare det som Puska-rörelsen har vuxit så mycket under åren.

Enligt Holmström är det delvis på grund av att festivalen är gratis som den har vuxit, men också på grund av att festivalen har uppnått ett slags kultstatus.

– Till exempel i år när vi höll på att bygga upp tältet för scenen var det flera som kom och frågade ifall de fick hjälpa till. Inte för att de känner oss eller för att de vill ha betalt utan för att de får vara med och vara en del av Puska.

En tskjorta
Bildtext Arrangörerna säljer t-skjortor för att hantera kostnaderna.
Bild: Tony Pohjolainen

Holmström tycker att det är viktigt att festivalen fortsätter vara alternativ.

– Det är klart att vi kunde tjäna pengar på festivalen bara genom att ta ett litet inträde men då skulle hela poängen med festivalen gå om intet. Ingen ska komma och berätta för oss hur man ordnar en festival. Vi gör så som vi vill. Det här är inte ett företag, vi gör det för att vi brinner för musiken.

En grupp står och tittar på ett band
Bildtext Napalm Ted håller hård fart, och lyckas dessutom få publiken på fötter.
Bild: Tony Pohjolainen

Varje år uppträder ett tiotal olika band på Puska, några av dem på Himmelberget men dessutom ordans både för- och efterfest på restaurang Cactus.

en person spelar gitarr och en annan sjunger
Bildtext Flies Flies Flies hade verkligen tagit med sig energi till årets Puska-festival. Det är ovanligt att höra grunge i dagens läge men tjejerna levererade.
Bild: Arttu Mäkinen

Nytt för i år var att organisatörerna dessutom hade fixat fram en matbil. Holmström hade under Tuska-festivalen gått fram till ägaren och frågat om han vill delta i en mindre festival utan konkurrens.

– Vi kan inte sälja alkohol på området men matbilen sålde i alla fall läsk och vatten. Dessutom hade vi skaffat fram några flyttbara toaletter i år.

Många olikaslags människor samlades för årets Puska.

Och det märks faktiskt att alla som kommer till Himmelberget är där för att ha roligt. Metalfansen har redan ett gott rykte om sig och man såg varken av bråk eller några som helst problem.

– Vi tycker att det måste finnas gratiskultur. Om vi tog betalt skulle det ändra hela evenemanget. Banden som deltar vill vara med om något unikt. Dessutom erbjuder vi mindre band en större publik. Hela evenemanget blir positivt laddat. Jag tycker också att de större band som har deltagit tidigare år har haft sina bästa konserter hos oss.

Festivalpublik
Bildtext Festivalen är gratis varje år. Ändå samlas en stor skara på Himmelberget.
Bild: Tony Pohjolainen

Trots att festivalen är gratis och väldigt liten jämfört med andra alternativa festivaler finns det gott om utgifter: tillstånd att ansöka om, t-skjortor som ska tryckas och toaletter som ska hyras.

Arrangörerna får ett litet understöd från Helsingfors stad för att de ordnar ett kulturevenemang. I år har dessutom hjälp av ett bryggeri.

En man med corpsepaint och regnbågsjacka visar djävulshorn
Bildtext Corpse Paint, som det heter, härstammar från den norska Black Metal scenen. Ett måste på festivaler och, billigare än solkräm.
Bild: Tony Pohjolainen

– Det känns bra att åtminstone kunna erbjuda banden som deltar lite gratis öl för att de är med och hjälper till.

Enligt Holmström är det alltid roligt att hitta band som vill vara med på festivalen.

– Man vill hitta variation när det kommer till vem som uppträder, men samtidigt så vill man ha något band som folk hört talats om. Eftersom vi arrangerar vår festival samtidigt som Ruisrock blir det kanske lite tävling. Alla band som överhuvudtaget är värda att boka spelar på festivaler.

En man i röd skjorta spelar gitarr och skriker i en mikrofon
Bildtext Gitarristen och solisten Han Ted från Napalm Ted fick publiken att röra sig.
Bild: Tony Pohjolainen

Festivalen har i år också ordnat en tävling där okända band skickade in sin demo. Abstrakt som vann i år fick en plats på Puska och dessutom bjuder arrangörerna bandet på studiotid.

Man spelar gitarr
Bildtext Tvättäkta finsk Death Metal från Abstrakt - vinnarna av årets demo tävling.
Bild: Arttu Mäkinen

– All teknik är hämtad från Studio Muuntamo som är vår egen studio. Det var inte svårt att välja vem som skulle vinna. Vi vill ha omväxling från band till band och vi hade ingen tvättäkta finsk death metal.

Riesa blandar finsk punk med thrashmetal. Mattias Molli, basist i bandet, sprang omkring på hela området och försökte få igång publiken.

Kolla in galleriet för flera bilder från festivalen.

Diskussion om artikeln