Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hektisk vår för Borgåbördiga Frida Sigfrids: Regeringsförhandlingar, två valkampanjer och ett ordförandeskap

Från 2019
Frida Sigfrids
Bildtext Frida Sigfrids besöker ofta sin gamla hemstad Borgå och trivs bra.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Förutom att hålla i två valkampanjer blev 23-åriga Frida Sigfrids nyligen vald till ordförande för SFP:s ungdomsförbund Svensk Ungdom. Hon vet hur man engagerar unga inom politiken: genom att driva deras frågor.

- Det har nog varit jätteroligt, men jag skulle ljuga om jag skulle säga att det inte alls har varit tungt att göra två val samma vår, säger Frida Sigfrids.

Hon ställde upp både i riksdagsvalet och i EU-valet som pågick nästan samtidigt. Enligt Sigfrids skilde sig de båda valkampanjerna ganska mycket från varandra.

- I riksdagsvalet pratade vi om olika frågor, man kunde vara med och debattera. I EU-valet kände jag att det kanske mera handlade om att informera om vad EU egentligen gör.

Sigfrids kom inte in i riksdagen eller Europaparlamentet.

Ungas engagemang syns inte i röstningsstatistik

I båda sina valkampanjer hade Sigfrids som mål att engagera unga och uppmuntra dem att rösta.

Enligt Sigfrids får unga ganska mycket kritik för att de inte engagerar sig. Valdeltagandet brukar vara lågt bland ungdomar.

- Det är kanske det att unga aktiverar sig på andra sätt inom politiken, de demonstrerar och strejkar vilket kanske inte syns i de traditionella mätresultaten. Jag tycker att unga är jätteaktiva.

Enligt Sigfrids syns det också inom Svensk Ungdom i och med att föreningens medlemsantal har stigit med tusen medlemmar på tre år.

Det är kanske det att unga aktiverar sig på andra sätt inom politiken, de demonstrerar och strejkar vilket kanske inte syns i de traditionella mätningsresultaten

― Frida Sigfrids

- Det kanske visar på att det finns ett stort engagemang för politiken och mycket man vill förändra.

Sigfrids har ett klart svar på hur man ska göra för att aktivera unga.

- Jag tror att det handlar om att man driver frågor som unga är intresserade av.

Just nu handlar det mycket om miljö och klimat.

- Många unga är oroliga över den globala uppvärmningen. Det här är någonting som också vi inom SU försöker lyfta upp i den politiska debatten, säger Sigfrids.

Förbundsordförandeskap och regeringsbildning

Svensk Ungdom, ja. Mitt i valrumban blev 23-åriga Sigfrids vald till SU:s nya förbundsordförande.

- Det har varit roligt och jag trivs jättebra på mitt nya jobb, säger Sigfrids.

Både Sigfrids och SU:s tidigare ordförande Christoffer Ingo deltog i regeringsförhandlingarna.

- Jag är jättetacksam för att jag fick vara med och pröva på, det var jättespännande och jag lärde mig mycket. Där tycker jag det var jätteroligt att SFP också tog in unga regeringsförhandlare och att vi fick vara med på riktigt.

Frida Sigfrids arbetar vid sin dator
Bild: Yle/Johnny Aspelin

I övrigt arbetar förbundsordföranden mycket med att göra upp förbundets politik.

- Jag jobbar mycket med styrelsen och vår personal, försöker göra förbundet synligare och visa våra medlemmar vad vi står för.

På frågan om vad Sigfrids drivkraft är svarar hon så här:

- Det är ju den politiken vi för. Jag skulle vilja att den skulle vara en större del av den nationella politiken. Det är nog helt klart viljan att påverka och förändra det samhälle vi lever i mot ett mer rättvist och socialliberalt håll.

Borgå nära hjärtat

Sigfrids har studerat i Åbo men bor nu i Helsingfors. Det är praktiskt eftersom SFP:s kansli finns där.

Yle Östnylands reporter träffar Sigfrids på ett kafé invid Borgå torg. Genom fönstret syns stadshuset, en plats som är välbekant för Sigfrids.

Hon besöker nämligen inte Borgå enbart för att hälsa på sina föräldrar, utan också eftersom hon är suppleant i Borgå stadsfullmäktige.

- Jag har varit med på fullmäktigemöten och brukar delta i SFP:s gruppmöten när jag har möjlighet. Kommunpolitik är någonting jag gärna sysslar med även om jag också gör politik på nationell nivå, säger Sigfrids.

Almedalen, Finlandsarenan och sedan sommarlov

Förra veckan var Sigfrids på Gotland i Sverige där hon för första gången deltog i Almedalsveckan. Det är ett politiskt evenemang som lockar tusentals deltagare varje år.

- Jag var imponerad. Jag har tidigare deltagit i Finlandsarenan som följer samma koncept men det kändes som om Almedalen var lite mera och lite större.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf intervjuas under Almedalsveckan 2015.
Bildtext Frida Sigfrids är glad över att ha fått höra svenska Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, tala under Almedalsveckan. Så här såg det ut när Lööf uppträdde i Almedalen år 2015.
Bild: Göran Johansson / www.gejo.se/IBL

Från Almedalen fick Sigfrids med sig bättre insikt i den svenska politiken och dessutom en hel del vänner och bekantskaper som hon kan samarbeta med i framtiden.

Om ungefär en vecka ska Sigfrids delta i Finlandsarenan, men efter det får hon ha lite välförtjänt semester.

- Jag ska ta mer tid för mig själv, läsa böcker och göra allt det jag inte har hunnit med under den här hektiska våren.

Du kan lyssna på intervjun med Frida Sigfrids här:

9.7.2019: Ätbar trädgård lockar i Lappträsk och ung Borgåkille är en hejare på Rubiks kub

20:07

Diskussion om artikeln