Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teo Takala till spjutfinal i Universiaden – kämpar om medalj på torsdag

Från 2019
Teo Takala i Paavo Nurmi Games 2019.
Bildtext Teo Takala i Paavo Nurmi Games 2019.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

IF Raseborgs Teo Takala klar för final i spjutkastning i Universiaden i Neapel. Takala slutade fyra i kvalet och kämpar om medalj på torsdag.

Takala blev cirka två meter från sitt personliga rekord då han kastade 75,93 i kvalet. Kastet berättigar för en fjärde plats i kvalet och för en finalplats med en marginal på fyra meter.

– Det räckte till final, helt bra så. Tekniskt sett var det första kastet övertramp, men det hade varit endast 71-72 meter. Det andra kastet var tekniskt sett ganska bra, berättar Takala för Yle Sporten från Italien.

I kvalet var Edis Matusevicius från Litauen klar etta med sitt personliga rekordkast på 84,93. Han kan bli en svår nöt att knäcka i torsdagens final, likaså moldaviern Andrian Mardare som slutade bara sjua i kvalet.

– Han från litauen visade hur långt han kan kasta. Likaså moldaviern som kan kasta 82-83 meter. Desto mer vet jag inte om de övriga, men man får kasta ganska långt för att klara sig.

– Det finns bara att vinna i finalen. Jag far dit och ger järnet och ser hur långt det räcker, säger Takala.

Takala har varit i god form den här säsongen. Det personliga rekordet 77,97 kom genast i vårens första tävling i Vanda.

Universiaden är den största tävlingen hittills i 25-åringens karriär, men på tisdagen fanns det knappt någon publik alls på plats under spjutkvalet.

– Det känns ändå som stortävlingar vad gäller arrangemangen. Här är 8 000 idrottare.

Tror du det kommer att kännas nervöst i finalen?

– Om det känns lika nervöst som i dag så känns det nog. Kanske det lite lättade på spänningen nu, säger Takala efter en lyckad kvaltävling.

Diskussion om artikeln