Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Möt Frankrikes första kvinnliga rabbin - antalet kvinnliga rabbiner i världen ökar

Från 2019
Uppdaterad 09.07.2019 18:09.
Kvinna med kippa.
Bildtext Traditionellt är det bara judiska män som bär kippan. Medan kvinnor bär bönesjal. -Men den är inte exklusivt en maskulin symbol, utan religiös, anser Pauline och berättar att i liberala kretsar accepteras hennes kippa.
Bild: Johan Tollgerdt

Nyligen välkomnade franska rabbinen Pauline Bebe, kvinnliga rabbiner på en internationell kongress. Mottot var att försöka öka antalet kvinnliga rabbiner i världen.

Runtom i världen finns flera kvinnliga rabbiner som vill få slut på könsapartheid i synagogorna.

– Vi måste få fram fler kvinnliga rabbiner i synagogorna, menar 54-åriga Pauline Bebe som för ett trettiotal år sedan blev känd som Frankrikes första kvinnliga rabbin någonsin.

Nyligen kom uppemot hundra kvinnliga rabbiner från hela världen på en internationell kongress i franska staden Troyes.

Spridit bra reklam

Kongressen har blivit mycket uppmärksammad i medierna.

– Det har gett oss reklam som visat allmänheten att det finns kvinnliga rabbiner världen över, säger Pauline.

Hon poängterar att unga kvinnor som överväger att bli rabbin nu har fått beviset att vägen dit är möjlig.

Frankrike har cirka 600 000 judar, vilket utgör den största judiska minoriteten i Europa. Men där finns bara tre kvinnliga rabbiner i dagsläget.

I Finland lever cirka 2 000 judar.

Totalt finns uppemot 800 kvinnliga rabbiner runt om i världen. De flesta verkar utanför Europa, i Israel och i USA. Där är det vanligt med judiska kvinnogrupper som samlas för att be tillsammans.

– Orsaken till att vi inte är fler, beror på att judendomen, likt kristendomen är mansdominerad, förklarar hon.

Pauline Bebe.
Bildtext Kvinnor är dock inte tvunget bättre än män som religiösa ledare. Utan det är hens karaktär som avgör om man passar som rabbin, säger rabbinen Pauline Bebe i Paris.
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Bridge i synagogan

Pauline Bebe verkar i liberala synagogan Maayan i Paris 11:e arrondissemang, som även inhyser ett kulturcentra. När Vega är på plats tjoas det från en bridgeklubb, där även icke judar är medlemmar.

Pauline är gift med amerikanske rabbinen Tom Cohen och paret har fyra barn.

‘Måste kvinnor vara olydiga för att bli rabbin’ var temat på en av debatterna och som hölls av en annan kvinnlig rabbin, Delphine Horvilleur.

– Personligen anser jag dock att vi kvinnor inte bör skapa motsättningar med män. Jag är glad för att det på kongressen bestämdes att ingen ska mobba rabbiner som vägrar acceptera kvinnor i yrket, menar hon.

Rabbin och författare

I Troyes bestämdes att alla nuvarande kvinnliga rabbiner bör pusha på för att fler rabbinskolor öppnar sina portar för kvinnor.

Bebe menar att därefter blir det upp till männen att bevisa om de verkligen är beredda att följa samhällsströmmen och öka jämställdheten.

Nicole Maruani, som är judinna från Tunisien, äger en bokhandel i södra Paris.

– Vi kvinnor spelar en mycket viktig roll i det judiska hemmet, eftersom det är vi som exempelvis ser till att sabbaten och kosher följs, säger hon.

I Nicole Maruanis bokhandel säljs många böcker av kvinnliga rabbinen Pauline Bebe. -Hon har visat att utvecklingen går framåt, säger Nicole Maruani som är glad för att kvinnliga rabbiner blir fler i världen.
Bildtext I Nicole Maruanis bokhandel säljs många böcker av kvinnliga rabbinen Pauline Bebe. "Hon har visat att utvecklingen går framåt", säger Maruani som är glad för att kvinnliga rabbiner blir fler i världen.
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Du tycker alltså att det är bra att det nu finns kvinnliga rabbiner?

– Självklart. Utvecklingen måste gå framåt! svarar Nicole Maruani.

I bokhandeln säljs flera av de tiotalet böcker som Pauline Bebe skrivit.

Vad innebär den liberala judendomen (Qu’est-ce que le judaïsme libéral) är en av de mest kända. Den senaste boken heter Att röra hjärtat med fingertopparna (Le coeur au bout des doigts).

Motstånd bland icke-liberala judar

Men inte alla judar uppskattar kvinnliga rabbiner.

– På arbetsplatsen kan man mycket väl öka jämställdheten. Men man ska inte jämföra ett modernt företag med en synagoga, säger David Cohen som försvarar segregeringen.

Han anser att bara en man kan bli rabbin.

– I religiösa sammanhang måste dock grundläggande judiska texter få styra, anser han.

Människor lyssnar på föredrag.
Bildtext Frankrike har med sina 600 000 judar den största judiska minoriteten i hela EU. Muséet Mémorial de la Shoah i Paris tillägnas judar som skickades till nazisternas förintelseläger under andra världskriget. Muséet besöks årligen av flera tiotusentals personer.
Bild: Johan Tollgerdt

Rabbinen Pauline Bebe berättar om en tuff kamp mot konventioner och fördomar under årens lopp.

Hon har ofta utsatts för glåpord som: "har du rakat av skägget".

– Givetvis måste kvinnliga rabbiner ha en stark personlighet för att orka med. Annars klarar man inte pressen, säger Pauline och rättar till sin kippa på huvudet.

Få kvinnor arbetar som rabbiner i Norden. I Sverige tillträdde Ute Steyer i januari 2015 i Stora synagogan i Stockholm i Sverige och i Norge verkar Lynn Claire Feinberg.

Vad tycker du om att det finns så få kvinnliga rabbiner i Norden?

– Vissa länder som Finland kan vara framåt och jämställda på flera områden, men halka efter på andra. Jag är dock övertygad om att det snart kommer fler kvinnliga rabbiner även i Norden, svarar hon.

Diskussion om artikeln