Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter rapport från Finnwatch förbättrades förhållanden på kaffeodlingar i Honduras

Från 2019
kuppi mustaa kahvia
Bild: Unsplash / Nathan Dumlao

Arbetsförhållandena har förbättrats på de kaffeplantager i Honduras, som Finnwatch har granskat. Finnwatch övervakar företagens ansvar då det gäller mänskliga rättigheter och skatteansvar.

Enligt en rapport år 2016 användes barnarbetskraft och det betalades straffbart låga löner på kaffeplantager som levererar kaffe till Finland. Plantagerna levererade kaffe bland annat till Paulig och Meira.

Enligt Finnwatch uppgifter är situationen nu bättre åtminstone på tre kaffeplantager.

I juni berättade Finnwatch att över hälften av de finska kafferosteriernas inköp i fjol var rättvisemärkta. Rosterierna köper årligen 45 miljoner kilo mer rättvisemärkt kaffe, jämfört med år 2016.

En av de kaffeproducenter som Finnwatch utredde år 2016 var Caruchil som bland annat levererade kaffe till Paulig.

Caruchil hade då rättvisecertifikat men miste det då det uppdagades barnarbetskraft och dumpade löner vid plantagen.

Enligt Fairtrades (tidigare Rejäl handels) uppgifter har andelslaget efter det gjort mycket för att rätta till missförhållandena.

Satsar nu på attityder och skolor

Bland annat har man satsat på attityduppfostran, övervakning och skola för barnen i samarbete med myndigheterna i Honduras och lokala medborgarsamhällen.

I mars i fjol fick Caruchil tillbaka sitt rättvisecertifikat.

Finnwatch utredde också två honduranska kaffeplantager som levererar kaffe till Meira. På båda upptäcktes barnarbetskraft och lagstridigt låga löner.

Meira köpte kaffe från Honduras av exportföretaget Boncafe dit plantagerna hör. Enligt Meira har Boncafe efter rapporten stött odlarna så att de kan uppfylla kraven för att få rättvisecerifikat.

Boncafe säger sig sträva efter att förbättra odlarnas utkomstmöjligheter och man har också finansierat byggandet av skolor och finansierat skolmaterial.

Också Meira planerar att finansiellt stöda en lokal skola eller ett daghem och att hjälpa odlarna att fylla kraven för rättvisecertifikat.

Diskussion om artikeln