Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rederierna har lyckats minska på matsvinnet – mindre portioner är ett enkelt knep

Från 2019
Dessertbordet i buffén på Baltic Princess.
Bildtext Dessertbordet i buffén på Baltic Princess.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Allt fler vill resa miljövänligt och rederierna vill också betjäna sina kunder utan att belasta miljön mer än nödvändigt. Rederierna har lyckats minska på matsvinnet, men ännu finns det saker att göra.

I höstas meddelade Tallink Silja att de påbörjat ett samarbete med Världsnaturfonden WWF för att minska på matsvinnet.

Sommaren är högsäsong för kryssningsfartygen och färjorna på Östersjön.

Yle Åboland ringde upp rederierna för att höra om matsvinnet minskat på ett år och hurdana åtgärder som vidtagits för att få bukt på matsvinnet, speciellt i bufférestaurangerna.

Jouni Pihkakorpi som är restaurangansvarig på Tallink Silja berättar att matsvinnet minskat med fem procent det senaste året.

- Både gästerna och personalens attityd har ändrat. Alla verka vilja hjälpa till, säger Pihkakorpi.

Lohta Eckerö Linen buffetissa
Bildtext Hur maten läggs upp i buffén påverkar hur mycket matsvinn som uppstår.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Små portioner - mindre svinn

I Tallink Siljas bufférestauranger har man märkt att det gäller att lägga fram maten färdigt i små portioner för att minska på svinnet.

- Att inte lägga upp ett fat med tio kilo lax, utan färdigt portionera upp laxen i mindre bitar innan vi för ut det i buffén är ett konkret exempel på hur vi lyckats minska matsvinnet, berättar Pihkakorpi.

Pihkakorpi säger att man fått bukt på matsvinnet genom att uppmana kunderna att endast ta så mycket mat de kan äta upp.

Personalen har också fått utbildning i hur man kan använda råvarorna på bästa sätt så att hela råvaran används och inget slängs bort.

ruokaa Eckerö Linen buffetissa
Bildtext Färdigt upplagda små portioner har visat sig minska på matsvinnet.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Planering och noggrannhet viktigt

Det som fungerat bäst på Tallink Siljas båtar för att minska matsvinnet är att serveringspersonalen varit noga och sett till att rätt mängd mat varit upplagd i buffén och att portionerna varit tillräckligt små.

Att serveringspersonalen noga följer med hur mycket kunder det är i restaurangen och anpassar bufféutbudet efter det har också hjälpt Viking Line att minska på matsvinnet.

Christa Grönlund som är informationschef på Viking Line säger att Viking Lines målsättning är att minska på matsvinnet i bufférestaurangerna med 30 procent under det kommande året.

Viking Grace utanför Beckholmen i Åbo.
Bildtext På Viking Line vill man minska matsvinnet med 30 procent.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Vi har påbörjat ett samarbete med ett internationellt företag som är experter på matsvinn. Vi väger och registrerar allt matsvinn, vilket gör att vi snabbt kan reagera och ändra tillredningsmängder vid behov, berättar Grönlund.

Också på Finnlines har matsvinnet minskat berättar Marjaana Saurila, marknadskommunikationsansvarig. Det har man lyckats med eftersom Finnlines på förhand vet rätt exakt hur många som kommer äta under färden.

- På vissa rutter ingår måltiderna i priset och på andra har vi lyckats sälja många måltider på förhand, det här gör det lättare att uppskatta mängden mat, berättar Saurila.

Alla tre rederier Yle Åboland talat med säger att de tar matsvinnet på allvar och att också kunderna verkat glada över att rederierna vill minska på svinnet.

Det finns ändå saker kvar att göra och Christa Grönlund på Viking Line tror att alla, både kunderna och restaurangpersonalen vill göra sitt bästa för att minska på svinnet.

Diskussion om artikeln