Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad förbereder sig för rockinvasion

Från 2019
Uppdaterad 10.07.2019 16:20.
rockband poserar
Bildtext Whitesnake är en av huvudartisterna på Pietarsaari Open Air.

På fredag blir det rockinvasion i Jakobstad. Band som Whitesnake, Europe och inhemska One Desire lockar mellan 5000 och 6000 personer till staden.

Jakobstad har 19 000 invånare, så rockfantasterna kommer att bli ett synligt inslag i gatubilden, samt ge ett tydligt avtryck hos hotell- och restaurangbranschen. Johan Lindberg, vd vid Korv-Görans gnuggar händerna.

man utanför sin restaurang
Bildtext Vd Johan Lindberg utanför Korv-Görans.

- För oss är de här evenemangen viktiga, säger Lindberg. Toto-konserten 2013 fördubblade försäljningen. Scorpions var lite mindre, men det var också en tydlig försäljningsökning.

- Vi har köpt in mera mat och så tar vi in mera personal. Sen är det också roligt när det händer något i den här stan.

Hotellkapaciteten liten i en liten stad

Linda Lindroos jobbar som turismkoordinator vid Visit Jakobstadsregionen. Hon gläder sig över alla evenemang som drar folk till staden.

- Det har stor betydelse för invånarna och för näringslivet också, säger Lindroos. Hotellen fylls och restaurangerna säljer mera.

Men i en liten stad är hotellkapaciteten begränsad. 600 hotellbäddplatser och 6000 besökare, hur ska det gå ihop?

- Vi har haft stora evenemang tidigare också och det har gått bra. Det finns några hundra platser till i Jakobstadsregionen.
Många bor hos släkt och vänner. Själv har jag tre kompisar som ska övernatta hos mig.

Många kommer som busslaster och åker tillbaka med buss efter konserten.

- Så jag tror nog att alla ryms som vill komma, säger Linda Lindroos.

Också den som är sent ute kan med lite tur lyckas få hotellrum.

- Vårt hotell är så gott som fullbokat, berättar Monica Portin, som är försäljningschef på Stadshotellet. De rum som just nu är lediga är avbokningar. Sådana kommer, så det lönar sig att ringa och kolla.

Jakobstad på kartan

Nina och Nicklas Gustafsson i Jakobstad ska gå på konserten. Båda två har lyssnat på Whitesnake i ungdomsåren och för dem är konserten ett ställe att träffas.

- Det är ett bra ställe att träffa gamla bekanta, halva stan ska hoppeligen på det här evenemanget, säger Nina Gustafsson.

rockband i berglandskap
Bildtext Europe.

De tror att många hittar till Jakobstad tack vare evenemanget och att det kan sätta Jakobstad på kartan.

- Det är väl inte så många ställen i Finland där både Whitesnake och Europe spelar tillsammans, säger Nicklas Gustafsson.

Att ett evenemang i den här storleken ordnas i Jakobstad tror de kan ha betydelse för staden. Nina Gustafsson säger att de som kommer dit för konserten förhoppningsvis tar in på hotell och går i butiker.

Ger en bra bild

En annan som ska på konserten är André Backlund. För hans del är det själva musiken som lockar.

- Jag går främst för att det är min typ av musik. Jag har hört på det sedan barnsben, säger Backlund.

Backlund tycker det är bra när det ordnas denna typ av evenemang i närheten så man inte behöver resa längre sträckor för att höra på något man tycker om.

Han tror även att evenemanget kan ge en bra bild av Jakobstad. Genom att ordna detta visar man att man även på en relativt liten ort kan ordna större evenemang.

Europe och Whitesnake höjdpunkter

För Backlund är det Europe och Whitesnake som är höjdpunkterna på konserten. Känslan är bra inför fredagen..

- Nog är den helt bra nog. Jag känner många som ska dit så vi hoppas det blir trevligt och att vädret är bra, säger Backlund.

Diskussion om artikeln