Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike godkänner exceptionellt sträng lagstiftning mot näthat

Från 2019
Laetitia Avia.
Bildtext Ledamoten Laetitia Avia presenterade förslaget för nationalförsamlingen.
Bild: All Over Press

Frankrikes nationalförsamling - det vill säga den andra kammaren i parlamentet - godkände på tisdagen ny lagstiftning som ska kuva näthatet.

Den nya lagen förpliktar flera av internetjättarna som Facebook och Google att ta bort inlägg och innehåll som kan anses vara uppviglande till terrorbrott eller hets mot folkgrupp inom ett dygn efter att de publicerats.

"Varför borde man på nätet tolerera sådant man blivit chockad att höra på gatan?" undrar ledamoten Laetitia Avia, som presenterade förslaget, på Twitter.

Lagen gäller såväl sociala medier som sökmotorer. Underlåtenhet att följa lagen kan straffas med miljardböter.

Bland annat medborgarrörelsen La Quadrature du Net har uttryckt missnöje med lagen. De tror att den kan resultera i automatisk censur och gå emot yttrandefriheten på nätet.

En felaktig anmälan av ett inlägg kan emellertid enligt lagen straffas med böter.

Lagen liknar mycket en motsvarande lag som trädde i kraft i början av fjolåret i Tyskland. Den franska lagen är dock ännu strängare.

Lagen behöver få godkännande av grundlagsutskottet och senaten innan den träder i kraft.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Poikkeuksellisen ankara vihapuhelaki hyväksyttiin Ranskassa – terrorismiin yllyttävät ja syrjivät sisällöt poistettava päivän sisällä" skriven av Juho Takkunen.

Diskussion om artikeln