Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gästhamnarna väntar på sommarrusningen - regnet och sena semestrar har gett en svag start på juli

Från 2019
En man med orange shorts kastar över en fender över relingen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Den båtförare som gärna övernattar i gästhamnarna längs den finska kusten har haft det förhållandevis lugnt efter midsommaren. Det har funnits gott om plats i gästhamnarna.

- I juni då det var varmare var det riktigt mycket människor här, men nu då det har blivit kallare har det minskat med folk, säger Agnes Kurtén som jobbar i Barösund.

Segelbåtar vid brygga.
Bildtext Barösund hade fullt under midsommaren, men nu väntar man på fler båtgäster till hamnen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Förra helgen var det fullt hus i Östra hamnen under Hangöregattan. Säsongen har tillsvidare varit lika livlig som förra sommaren, men också då kom den stora rusningen till hamnen först lite längre in i juli.

- Vi har haft exceptionellt mycket tyska båtar i år. Annars har vi mest besökare från huvudstadsregionen, men också från Sverige, berättar hamnkapten Oscar Cavonius.

Segelbåtar på Hangö regattan
Bildtext Östra hamnen i Hangö var proppfull under Hangöregattan, men förra årets 7000 övernattningar under säsongen kan bli svårt att uppnå i år.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Hamnen har närmare 200 platser och förra året hade man över 7 000 övernattningar under hela säsongen. Målet är att uppnå liknande siffror också i år, men det kan blir svårt, tror Cavonius.

Mer plats vid Utöbryggan i sommar

Längre ut i havsbandet ligger Utö. Sommarens stormar gör det svårare för seglare att komma ut, men många av öns besökare kommer också med förbindelsebåten Eivor från Pärnäs i Nagu, vilket gjort att det ännu varit en del liv och rörelse på ön, berättar Hanna Kovanen.

- Det har inte varit fullt, men över hälften av platserna vid bryggan är fulla, mest med segelbåtar.

Många stannar en natt då de är på väg västerut under semestern. Säsongen brukar komma igång lite senare och redan under den här veckan har Kovanen märkt att båtmängderna ökar vid bryggan.

- Vi tacka och tar emot det som kommer i sommar. Vi blev kanske lite bortskämda förra sommaren då det var så fint väder, skrattar Kovanen.

I år går det ingen turbåt från Åbo, vilket betyder att det finns mer plats i hamnen än under tidigare år ifall det skulle bli riktigt fullt.

Utö skärgårdssamhälle sett från Utö fyr.
Bildtext Det är inte bara seglare som besöker Utö, också vanliga turister åker ut med förbindelsebåten. Då spelar vädret inte lika mycket roll.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Gullkrona välkomnar besökare igen

Efter ett längre uppehåll i verksamheten öppnade Gullkrona upp för besökare i slutet av maj. Med nya ägare i Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta har man under flera år byggt upp en modern gästhamn med fokus på miljövänliga lösningar.

Trots att hamnen varit välbesökt i sommar har det också funnits plats för fler, berättar hamnvärd Ben Rosenlund.

- Vi har haft det riktigt bra, men de dagar då det blåste hårt var det en del bortfall. Det har kanske heller inte varit någon megarush ännu. Men vi hoppas på fler besökare i sommar.

Båtar ligger vid gästhamnsbryggan på Gullkrona, mest segelbåtar
Bildtext Gullkrona öppnade i maj upp igen efter många års paus i verksamheten.
Bild: Maud Stolpe/Yle

I väntan på bättre väder

Detsamma har hamnkapten Mikael Bergroth konstaterat i Mustakari i Karleby. Hamnen är inte lika välbesökt som hamnarna i söder, men redan i år har man haft besök från Tyskland, Frankrike och Danmark. Varje sommar brukar de ha ungefär hundra övernattningar i hamnen och det hoppas man uppnå också i år.

- Men det är ganska turistfattigt för tillfället. Jag har hört detsamma från Jakobstad och Vasa också. Det är ganska lite båtfolk i rörelse då det varit kallt och blåsigt.

Inte heller Nagu, som hör till Åbolands populäraste hamnar har rusningen ännu börjat.

-Det har varit ganska lugnt, men att semestra med båt är väderkänsligt.

segelbåt vid gästhamnen i Nagu
Bildtext Nagu hamn väntar också ännu på den stora sommarrushen.
Bild: Yle/Christopher Marins

Men förhoppningen är att bättre väder ska råda bot på problemet.

- Under de senaste åren har vädret varit bättre mot slutet av sommaren. En del verkar därför ha senarelagt sina semestrar och säsongsstarten har troligen därför förskjutits en aning mot mitten av juli.

Åtminstone hoppas man att det är orsaken och inte något mer allvarligt. För visst väcker det en del frågor också, att det verkar vara glesare i gästhamnarna längs med hela kusten, medger Lindberg.

- Det som vi är mest rädda för i hamnen är att trenden för att åka båt ska minska. Att folk hellre reser utomlands eller åker söderut i Europa.

Diskussion om artikeln