Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nicki Minaj ställer in konsert i Saudiarabien: “Viktigt att visa att jag stöder kvinnors rättigheter”

Från 2019
Nicki Minaj.
Bildtext Nicki Minaj.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Rap-artisten Nicki Minaj meddelade på tisdagen att hon ställer in sin konsert på Jeddah World Fest-musikfestivalen. Orsaken är det ultrakonservativa kungadömets politiska linje vad gäller kvinnor och HBTQ-rättigheter, enligt nyhetsbyrån AFP.

- Efter mycket reflekterande har jag beslutat att inte uppträda på Jeddah World Fest som planerat. Medan jag väldigt gärna hade tagit min show till mina fans i Saudiarabien har jag, efter att ha lärt mig mera om läget där, bestämt mig för att det är viktigare för mig att visa att jag stöder kvinnors rättigheter, HBTQ-personers rättigheter samt yttrandefrihet, säger Minaj till AFP.

Minaj hade varit det största namnet att uppträda på festivalen.

Den ideella organisationen Human Rights Foundation i New York skrev ett öppet brev riktat till Minaj på fredagen där de uppmanade artisten att “tacka nej till regimens pengar”, och att utnyttja sitt kändisskap för att kräva att fängslade kvinnliga aktivister i kungadömet ska friges.

Festivalen är en del av kronprins Mohammed bin Salmans kampanj för att liberalisera Saudiarabien. Biografer, konserter och idrottsevenemang har varit en del av hans reform.

Amnesty International uppger att det människorättsliga läget i kungadömet är “uruselt” och tillägger att landet som bäst “är i färd med ett omfattande tillslag mot alla som kritiserar regeringen”.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln