Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kurser för ägarna och munkorg på hundarna - så vill finländarna förebygga hundattacker

Från 2019
Närbild på hund som visar tänderna
Bild: Mostphotos

Hundägare borde förutsättas gå på kurs och ta hundkörkort. Så lyder finländarnas främsta förslag för hur man ska åtgärda problem med argsinta och farliga hundar, enligt en enkät som Yle har låtit göra.

Med jämna mellanrum förekommer nyheter om hundar som angripit människor. Enligt polisen visar statistik att det blir allt vanligare med anmälningar om hundattacker.

Yle har låtit utföra en enkät där finländare tillfrågas om metoder för att undvika problem med aggressiva hundar. De svarande har tagit ställning till olika föreslagna åtgärder.

Det populäraste alternativet är att införa ett körkort för hundägare, det vill säga att de tvingas avlägga ett prov eller genomgå en utbildning. Ungefär hälften av de svarande stöder det här förslaget.

"Sätt munkorg på hundarna"

Näst populärast är obligatorisk munkorg för vissa hundraser när de vistas på allmänna platser. Det stöds av drygt en tredjedel.

Litet färre, ungefär en fjärdedel av de svarande är beredda att förbjuda vissa hundraser.

Alternativ som stöds av bara få är bättre skolning för hundarna och att hålla hundarna kopplade. Bara några procent av de svarande tror att det skulle hjälpa mot hundattacker.

Ungefär var tionde svarande anser att man inte behöver vidta några åtgärder alls.

Ungefär 1000 personer tillfrågades i enkäten. Den är utförd av Taloustutkimus på begäran av Yles finska nyhetsredaktion.

Diskussion om artikeln