Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Vegas sommarpratare slår rekord - aldrig har så många lyssnat på sommarpratarna som under de första veckorna i sommar

Från 2019
Uppdaterad 10.07.2019 15:29.
Ung tjej sitter och dinglar med benen på en trädstam i skogen och lyssnar med hörlurar på radio från sin mobil. Vegas sommarpratare logo till vänster.
Bild: Grafik: Lasse Grönroos

I år slår Vegas sommarpratare inte bara ett rekord. Förutom att seriens tio första avsnitt lyssnats på flitigare än någonsin tidigare har ett enskilt avsnitt nu slagit rekord som det mest lyssnade svenska audioinnehållet genom tiderna.

- Härligt att det går så bra! säger Annika Löfgren som är ansvarig producent för Vegas sommarpratare.

- Vi har jobbat stenhårt för att göra Vegas sommarpratare till vad det är idag, att få fram de intressanta berättelserna, det bästa ur varje sommarpratare. Så visst är det jätteroligt att också lyssnarna tycker det är bra.

Sommaren är audions, det är då vi är lediga och har tid att lyssna.

― Gitte Laurell, chef för Yle Arenan

Årets tio första sommarprat har startats nästan 100 000 gånger på Yle Arenan i år. Nytt för i år är att programmet med musik finns tillgängligt på Arenan i ett helt år.

Medieforskare har redan en tid talat om att vi lever i audions nya guldålder. Det bekräftar också Arenanchefen Gitte Laurell.

- Vegas sommarpratare är starka och personliga berättelser som intresserar brett, men samtidigt ser vi också att audiolyssnandet överlag växer på Yle Arenan. Poddarna har vuxit och växer ute i världen och här hemma. Och röststyrning i hemmen kommer att öka lyssnandet, vilket är jätteskoj efter många år då många mest valt att titta på video online.

Vegas sommarpratare 2019.
Bildtext De tio första avsnitten av Vegas sommarpratare har varit populärare än någonsin tidigare på Yle Arenan.

Populäraste svenska audioinnehållet genom tiderna

Maarit Feldt-Rantas sommarprat har flest lyssningar hittills, 25 000 starter (onsdag 10.7.2019), för programmet med musik och över 4000 starter för den musikfria podden. Det här gör sommarpratet till det mest lyssnade svenska audioinnehållet på Yle Arenan någonsin.

Det finns också andra sommarprat som har lyssnats på mer än 10 000 gånger på Arenan.

Vegas sommarpratare är 40 till antalet och pågår från strax efter midsommar till medlet av augusti.Här hittar du samtliga sommarpratare för i år.

- Vi har sett att Vegas sommarpratare växer på Yle Arenan för varje sommar, men det här är rekord för svenska audioinnehåll på Arenan med bred marginal, säger Arenachefen Gitte Laurell.

- Sommaren är audions, det är då vi är lediga och har tid att lyssna, oberoende av om det handlar om att knäppa på radion på sommarstugan eller lyssna via en app i mobilen.

Radiosiffror för Vegas sommarpratare får vi först i höst eftersom radiolyssnande mäts via så kallade dagboksundersökningar.

Vegas sommarpratare har varit en del av Vegas sommarutbud sedan 2005. Programmet görs som ett samarbete mellan Svenska Yle och Parad Media.

I år görs en Sommarpratare-serie också på finska, en helt ny serie för Radio Suomi som heter Kutsuvieras.

Diskussion om artikeln