Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel fick nytt skakningsanfall då hon tog emot Rinne i Berlin - se deras pressträff live klockan 14.05

Från 2019
Uppdaterad 10.07.2019 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Statsminister Antti Rinne befinner sig idag i Berlin för ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Finland brukar ibland betecknas som Tysklands sidekick i EU och det är känt att till exempel klimatfrågorna förenar länderna.

Rinne och Merkel håller en gemensam presskonferens klockan 14.05 som sänds direkt på Yle Arenan.

Angela Merkel fick ännu ett skakningsanfall då hon tog emot Rinne i Berlin. Det är tredje gången i år som Merkel börjar skaka till synes okontrollerat i offentligheten. Själv har Merkel sagt att hon är vid god hälsa.

Programmet är inte längre tillgängligt
Förbundskansler Angela Merkel fick ett skakningsanfall då hon tog emot Antti Rinne - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt understatssekreterare Jari Luoto som ansvarar för EU-ärenden kommer Antti Rinne och Angela Merkel att ha många frågor på sitt bord. De två har suttit i samma möten flera gånger men det blir första gången de möts på tumanhand.

När det gäller EU-agendan har Rinne i samband med att Finland övertog EU-ordförandeskapet lyft upp klimatpolitiken som Finlands första prioritetsområde och här kan han vänta sig stöd från Merkel.

Tyskland har ett äkta intresse att diskutera konkreta åtgärder för klimatet.

Pengarna och rättsstaten

Också i övrigt är Finland och Tyskland av samma åsikt i många frågor. EU:s budget för den kommande femårsperioden 2021-2027 är en av de saker som Finland kommer att försöka ro i land förhandlingsvägen under sitt ordförandeskap.

Eventuellt kommer man att kunna enas om det först under Tysklands EU-ordförandeskap som infaller hösten 2020.

Angela Merkel framför en färgrann målning i Berlin 3 juli 2019.
Bildtext Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler sedan 2005, men avgår efter innevarande valperiod.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finland och Tyskland resonerar båda i banor om att EU-stöd i framtiden bör knytas till hur väl ett EU-land följer rättsstatsprincipen.

Det här irriterar länder som Polen, Ungern och Rumänien, som slirar på rättsstatsprincipen samtidigt som de är stora mottagare av EU:s så kallade kohesionsstöd.

Evighetsfrågor på bordet

Antti Rinne och Angela Merkel kommer sannolikt också att diskutera brexit, Ryssland och Ukraina samt det transatlantiska förhållandet.

Migrationspolitken och EU:s utvidgning står också på agendan. För tillfället har Bosnien och Hercegovina samt Nordmakedonien och Albanien lämnat in en ansökan för att bli EU-medlemmar.

Hur det går med den saken beror på hur väl rättsstatsprincipen följs i de länderna, har Rinne kommenterat.

Källor: Yle, STT