Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen seniorframgång utan U23-EM-pallplats – här är Finlands största medaljhopp i Gävle

Från 2019
Ella Junnila.
Bildtext Ella Junnila har gått från klarhet till klarhet den här sommaren.
Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press

Damerna dominerar stort när Finlands främsta framgångshopp i U23-EM i friidrott rangordnas. Finland har ett påfallande ljust utgångsläge inför tävlingarna – där framgång banar vägen för vuxenpodiet.

Tommi Evilä. That’s it.

Listan på finländska friidrottsmedaljörer i seniormästerskap under 2000-talet som saknar U23-EM-medalj är synnerligen kort. Alla som beträtt podiet som vuxen är även medaljör på juniornivå. Förutom längdfantomen Evilä – som slutade femma i U23-EM 2001.

Samplet på elva medaljörer är litet i och med den begränsade blåvita seniorskörden på 2000-talet, det ska medges. Och inte ens ett U23-EM-guld garanterar en seniorsuccé, fråga bara Pietari Skyttä. Men trenden är tydlig: Utan framgång på U23-nivå är sannolikheten för framgång som vuxen klart mindre.

Skönt då att Finland har glädjande muntra framgångsutsikter i stundande EM i Gävle.

Finländare i topp-10 i deltagarstatistiken:

2. Taika Koilahti, längd
2. Aaron Kangas, slägga
2. Ella Junnila, höjd
2. Wilma Murto, stav

4. Krista Tervo, slägga
5. Elina Kinnunen, spjut
7. Maria Huntington, sjukamp
8. Laura Ollikainen, stav
8. Enni Nurmi, 20 km gång

9. Julia Enarvi, 100 m häck
10. Maria Huntington, längd
10. Urho Kujanpää, stav
10. Lassi Saarinen, spjut
10. Aleksi Jaakkola, slägga

Trots att givna medaljhopp som Oliver Helander och Alisa Vainio saknas radar Finland fram fyra idrottare bland topp-3 i Europa i åldersklassen denna säsong. Alla dessa de facto på plats två. Därtill finns ytterligare nio idrottare i topp-10 i deltagarstatistiken.

Senast det begav sig i polska Bydgoszcz för två år sedan räddades Finlands mästerskap av tre medaljer under en magisk halvtimme på avslutningsdagen. Tre medaljer skulle vara med beröm godkänt även nu. Och gärna skulle guldtorkan – som pågått i tio år sedan Ari Mannios spjutseger 2009 – nu äntligen få brytas.

Yle Sporten listar nedan Finlands sex största medaljhopp.

Taika Koilahti, längd

Vem då?, hade nog många frågat ännu för ett år sedan. Taika Koilahti hör till sommarens största utropstecken. Åbohopparen har varit oerhört jämn med nio hopp över det tidigare rekordet 629 i godkända vindar i år.

Europaettan och regerande mästaren Yanis David från Frankrike är klar guldfavorit med årsbästat 684, medan tvåan Koilahtis bästa resultat lyder 664 från slutet av juni. I en medvind på 3,6 m/s svävade hon dessutom hela 679 några veckor innan.

Damlängden är på förhand väldigt oviss och ett koppel hoppare kan blanda sig i tätstriden. Koilahti saknar erfarenhet av att gå in ett mästerskap som en av förhandsfavoriterna. Den jämnstarka resultatnivån i sommar bådar ändå gott.

Taika Koilahti.
Bildtext Taika Koilahti är tvåa i statistiken inför EM.
Bild: Pekka Sipola/All Over Press

Ella Junnila, höjd

Vilket formbesked hon bjöd på i Tammerfors förra veckan! Små hälsobekymmer fick Ella Junnila att köra med i praktiken endast fyra stegs fart – trots det slog hon till med nytt finländskt rekord 195.

Hon förbättrade sitt egna, tre veckor gamla rekord med en centimeter. Samtidigt klättrade hon högt till och med i världsstatistiken bland seniorer, men det garanterar ingenting i Gävle.

Damernas höjd hör till de högklassigaste grenarna i EM. Vitryskan Karina Taranda hittas på tredje plats i världsrankingen med 200, Junnila och Ukrainas Julia Levtjenko på en elfte med 195, och därtill finns till exempel brittiskan Morgan Lake som hoppade 197 inomhus i vintras.

Junnila måste troligen upp på rekordhöjder för att tampas om åtminstone den ädlaste medaljen.

Ella Junnila.
Bildtext Ella Junnila har hoppat 195 den här sommaren.
Bild: Tomi Hänninen

Aaron Kangas, slägga

Det här skulle vara Aleksi Jaakkolas mästerskap. Supertalangen tog U20-VM-brons för tre år sedan, men har sedan dess genomgått tre knäoperationer.

Trots att Jaakkola i sommar legat några meter bakom sina personliga rekordlängder är han fortfarande en klar finalaspirant – men det mest spännande blåvita namnet är Aaron Kangas.

Kangas har förbättrat sitt personbästa med knappa två meter till 73,94 denna säsong och ligger tvåa i Europa bakom överlägsna ungraren Bence Halasz (78,27). Sammanlagt har fem kastare nått över 73 meter.

Kangas har tre finalplatser utan en enda poängplacering i juniormästerskap – nu finns alla chanser att hissa sig betydligt högre upp i resultatlistan.

Aaron Kangas kastar slägga
Bildtext Aaron Kangas har förbättrat sitt personbästa med knappa två meter i år.
Bild: Pekka Sipola/All Over Press

Wilma Murto, stav

Europatvåa, men statistiken är något missvisande. Wilma Murtos årsbästa 451 kom nämligen redan i januari i Australien. Under den inhemska sommarsolen är hennes bästa resultat hittills 445, men nivån har varierat friskt.

Som juniorvärldsrekordhållare, dubbel juniormästerskapsbronsmedaljör och sexfaldig seniormästerskapsdeltagare hör Murto till de mest garvade stortävlingsidrottarna i Gävle. Kapaciteten är enorm, men frågetecken finns.

Wilma Murto hoppar stav, FM 2018.
Bildtext Wilma Murto siktar bara på guld.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Murto har bytt tränare och hemort två gånger under det senaste knappa året, och har bara några månader bakom sig med nya lotsen Mikko Latvala. Håller tekniken ihop? Kommer EM för tidigt? Själv lade hon åtminstone ribban högt i Sportlivs intervju i juni.

– Trots det instabila året och de bristfälliga förberedelserna vill jag åka hem från Sverige med ett guld runt halsen. Jag har funderat om jag faktiskt kan säga det högt. Lägger jag onödig press på mig själv? Men om jag en gång är Europas bästa under 23-åriga stavhoppare, så varför skulle jag vilja komma tvåa eller trea? Jag vill ju vinna!

Krista Tervo, slägga

Blev historisk i Jyväskyläs GP-tävlingar i juni då hon som första finländare överskred 70-metersstrecket med en damslägga. Med det färska finländska rekordet 70,18 ligger hon fyra i förhandsstatistiken – med en och en halv meter ner till femman.

Förra årets EM-resenär har i flera års tid pratat om hur mycket hon vill vara den första över 70 meter. Att äntligen lyckas med bedriften kan öppna mentala spärrar som leder henne till ännu längre bågar inom kort. Kommer de redan i Gävle?

Var besviken nia i U23-EM i Bydgoszcz 2017, slutade fyra i U20-VM året innan. Har nu gått in med den modesta målsättningen att hon vill kasta sex omgångar i finalen, men medaljkampen finns definitivt inom räckhåll.

Krista Tervo går ut ur släggringen
Bildtext Krista Tervo har som första finländska dam kastat över 70 meter.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Maria Huntington, sjukamp

Är de facto högre rankad på 100 meter häck, där hon noterats för den fjärde snabbaste tiden i startfältet. Men häcken är inte aktuell för Maria Huntington i Gävle, eftersom den går samtidigt som huvudgrenen sjukamp.

Personbästat 6053 från de nordiska mästerskapen cirka 100 kilometer söderut i Uppsala för en månad sedan ger en sjunde plats i statistiken, men hon säger själv att hon ska kunna lägga till ett par hundra poäng om allt går vägen.

Har lidit av en del skavanker och ifall hon av någon orsak inte klarar av att fullfölja sjukampen – eller helt enkelt känner sig sugen att fortsätta tävla efter dagarna två – är hon också anmäld i längdhoppet, där hon är Europatia med 644 från förra veckan.

Maria Huntington löper 100 meter häck
Bildtext Maria Huntington.
Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

U23-EM i friidrott pågår från torsdag till söndag i Gävle.

Diskussion om artikeln