Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Emmyvinnaren och bråkstaken Rip Torn är död

Från 2019
Skådespelaren Rip Torn i kostym visar tummen upp.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Rip Torn, en av de mest omtalade bråkstakarna i amerikansk underhållningsvärld, har gått bort. Torn gjorde en lång film- och tv-karriär som präglades av både triumfer och nedgångar.

Rip Torn dog på tisdagen i Lakeville i Connecticut, omgiven av sin familj, uppger hans PR-agent enligt amerikanska medier. Han blev 88 år.

Texasfödde Torn tänkte först bli rancharbetare, men beslöt att försöka göra lyckan i Hollywood. Han debuterade som filmskådespelare 1956 i Elia Kazans film Baby Doll, med manus av Tennessee Williams.

Även om Torns rollista under loppet av sju decennier blev rätt så varierande, gjorde hans sneda leende och sträva röst honom ovanligt lämpad att spela skummisar och oförutsägbara typer.

Dessutom hade han också som privatperson ett oberäkneligt humör, som ofta ledde till braskande rubriker. Vid några tillfällen gick han miste om roller på grund av sitt beteende.

En av de filmer Rip Torn diskvalificerade sig från blev hippieklassikern Easy Rider. Han skulle ha spelat rollen som törstig och desillusionerad advokat. Då Torn vid en middag år 1967 diskuterade filmen med huvudrollsinnehavarna Dennis Hopper och Peter Fonda, hettade det plötsligt till..

Förväxlade banken med bostaden

Hopper sa senare att Torn hotat honom med en kniv. Torn menade att Hopper hade dragit kniven, och att han i självförsvar ryckt den åt sig. Enligt Torns åsikt fick Hoppers berättelse honom att framstå som instabil och skadade hans karriär (advokatrollen i Easy Rider gick mycket riktigt till Jack Nicholson).

År 1994 berättade Hopper knivhistorien på nytt i ett TV-program. Då stämde Torn honom och fick 475 000 dollar i skadestånd.

En annan berömd episod inträffade 1970 under inspelningen av den experimentella filmen Maidstone, med manus och regi av Torns författarvän Norman Mailer, och med dem bägge i rollerna. I en improviserad slagsmålsscen började Torn och Mailer slåss på riktigt medan filmkamerorna snurrade.

Rip Torn föreföll inte lugna ner sig med åren. År 2010 greps han av polis i Salisbury, Connecticut, sedan han i fyllan brutit sig in i en bank i tron att den var hans hem.

Totalt medverkade Rip Torn i ett 80-tal filmer, många av dem i relativt i hög ålder. Bland hans framgångar kan nämnas de båda första Men in Black-filmerna från 1997 och 2002, samt Dodgeball från 2004.

På tv blev han berömd som producenten Artie i komediserien ”The Larry Sanders Show” på 1990-talet. År 1996 vann han en Emmy för rollen.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln