Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är du säker på att du vill publicera denna kommentar? Instagram tvingar mobbare att tänka om

Från 2019
Tyttö löhöää nojatuolissa ja selaa kännykällä Instagramia
Bild: Yle/Sari Veikkolainen

I februari tog en 14-årig flicka livet av sig efter att ha blivit mobbad på Instagram. I fjol beskylldes Facebook för att vara delaktiga av ett folkmord då FN anklagade plattformen för att sprida hatpropaganda mot den muslimska minoriteten rohingya i Burma. Pressen på teknologijätten är stor och nu lanserar Instagram nya funktioner i hopp om framsteg i kampen mot mobbning på plattformen.

- Vi kan göra mera för att stoppa mobbning på Instagram, men vi kan också göra mera för att uppmuntra de mobbade att försvara sig själva. I dag lanserar vi funktioner för bägge syften, säger Adam Mosseri chef för Instagram i ett pressmeddelande.

År 2016 meddelade Instagram, som ägs av Facebook, om den första funktionen ämnad för att motverka mobbning på plattformen. Då lanserades en funktion där användaren själv kan bygga en lista över oönskade ord och som sedan automatiskt filtrerar bort kommentarer som innehåller dessa ord.

Efter det har funktionerna utökats till att tillåta folk att stänga av kommentarsfunktionen för enskilda inlägg och ta bort följare. I maj i fjol tog plattformen i bruk en moderering som sköts av artificiell intelligens eller AI. Och i måndags meddelade Instagram om ytterligare två funktioner som ska motverka nätmobbning.

Funktionerna kommer att lanseras globalt senare i år. Just nu kan vi inte säga exakt när

Sinead Purcell vid Instagram

Den ena funktionen kommer att tvinga användaren att tänka om ifall man verkligen vill publicera en hatisk kommentar. Ifall kommentaren är hatisk eller inte avgörs med hjälp av AI.

- Kommentarsvarningen tar inte bort innehåll. Vi hoppas på att funktionen ska uppmuntra folk att stanna upp och reflektera över en potentiellt kränkande kommentar innan man publicerar den, säger Sinead Purcell vid kommunikationsavdelningen på Instagram.

Skärmdump som visar en hatisk kommentar och frågan är du säker att du vill publicera detta.
Bildtext Kommentarsvarningsfunktionen kommer att lanseras först i de engelskspråkiga länderna.
Bild: Instagram

Den funktion som lanseras senare i år kallas för Restrict, begränsa på svenska, och är skräddarsydd för de yngsta användarnas behov.

- Unga Instagramanvändare vill ogärna blockera, sluta följa eller anmäla en mobbare eftersom det i värsta fall kunde förvärra situationen. I synnerhet då användaren har kontakt med mobbaren i det riktiga livet, säger Adam Mosseri.

Skärmdump som visar en hatisk kommentar och Instagrams nya funktion som frågar ifall du vill begränsa en användare.
Bildtext Begränsa-funktionen har utvecklats med tanke på de yngsta Instagramanvändarna.
Bild: Instagram

Begränsningsfunktionen kommer att tillåta dig att gömma kommentarer från en viss användare. Då syns kommentarerna enbart för den begränsade användaren själv men inte för dig eller resten av dina följare. Du har möjlighet att godkänna enskilda kommentarer av den begränsade användaren.

- Funktionerna kommer att lanseras globalt senare i år. Just nu kan vi inte säga exakt när, säger Purcell.

Diskussion om artikeln