Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland fördömer Ryssland som tänker fira "befrielsen" av Tallinn 1944 med fest och fyrverkeri

Från 2019
Ruiner i Tallinn efter sovjetiska bombningar i mars 1944.
Bildtext Ruiner längs Harju-gatan i Tallinn efter sovjetiska bombningar den 9 mars 1944. Över 750 personer dog av bomberna den dagen - de flesta civila.
Bild: Wikimedia Commons

Estland protesterade på diplomatisk väg på onsdagen mot att Ryssland tänker fira 75-årsdagen av Sovjets intagning av Tallinn med fest och fyrverkeri i Moskva.

De sovjetiska styrkorna trängde ut de tyska trupperna från Estland och intog Tallinn den 22 september 1944 då de tyska soldaterna hade evakuerat staden.

I den sovjetiska och numera ryska historieskrivningen sägs det att Röda armén befriade Estland och Tallinn från fascismen.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu säger i protesten att det inte ledde till frihet för Estland, utan till 50 år av sovjetisk ockupation.

Han betecknar det ryska firandet som provokativt.

Ryssland firar årsdagar

Ryssland kommer att ordna flera motsvarande festligheter i år och nästa år för att fira 75-årsdagarna av att olika städer i Europa intogs av Röda armén i andra världskrigets slutskede.

På Facebook säger Reinsalu att det ryska firandet är ännu mer cyniskt då man tänker på att det i år är 80 år sedan Sovjet och Nazityskland ingick Molotov-Ribbentroppakten.

Det hemliga tilläggsprotokollet i pakten gav Sovjet fria händer i Finland och Baltikum utan att Tyskland lade sig i.

För Finlands del ledde det till vinterkriget.

De baltiska länderna kunde inte försvara sig militärt och tvingades släppa in sovjetiska trupper. Det ledde sedan till sovjetisk ockupation.