Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Enkät: Två av fem finländare har ändrat matvanor och resor av omsorg för klimatet - de som handlar miljövänligt känner sig lyckligare

Från 2019
Uppdaterad 11.07.2019 06:57.
Återvinningsstation.
Bildtext Alla kan göra göra val för en hållbarare vardag.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Fyra femtedelar av finländarna är överens om att man som privatperson bäst kan bekämpa klimatförändringen genom att ändra sina levnadsvanor i vardagen.

Jubileumsfonden Sitra har kommit ut med en ny undersökning om hur människor har gjort förändringar i sin vardag för att bekämpa klimatförändringen.

Markus Terho, ledare för arbetsgruppen Hållbar vardag, säger att en av orsakerna till att finländare ändrar sina levnadsvanor är att informationen har blivit bättre.

– Det är lättare för alla att förstå vad man kan göra för att ändra sina vanor i kampen mot klimatförändringen.

Man sitter och ler bredvid en skylt där det står SITRA
Bildtext Markus Terho är projektledare för Hållbar vardag.
Bild: Tony Pohjolainen

Han säger också att undersökningen visar att människor som aktivt fattat ett beslut om sina levnadsvanor har en mer tillfredsställande tillvaro.

– Vi vet inte ännu varför men vår undersökning visar att människor som gjort ett aktivt val att bli mer miljövänliga är lyckligare och finner mera mening med sina liv.

Unga har hela livet framför sig

Den förra undersökningen gjordes 2017 och tanken bakom årets undersökning är att ta reda på hur finländarnas vanor har förändrats. Drygt 2000 personer deltog i undersökningen varav en femtedel var under 30 år.

– Unga har lättare för att ändra sina vanor än äldre personer: de har hela livet framför sig och vill dessutom vara med och lösa de problem vi har, istället för att skapa mera utsläpp.

Ungefär två femtedelar av alla som svarade sade att de sedan 2017 har ändrat på sätten de rör sig på och sina matvanor. Bland deltagarna under 30 hade över hälften ändrat på precis dessa vanor.

cyklar
Bildtext Att cykla eller gå korta sträckor är ett bättre alternativ till bilen.
Bild: Nathalie Lindvall

Terho säger att det finns saker som alla kan ändra på i sin vardag. Ett exempel är matvanor, särskilt att äta mindre kött. Man kan också fundera kring hur man rör sig.

– Särskilt i stan kan man fundera på att gå eller cykla istället för att ta bilen. Vi borde äta mindre kött - vi vill inte förbjuda kött men vi skulle gärna se att köttkonsumtionen sjunker med 75 procent. Man kan också fundera på hur man värmer upp sitt hem. Redan att sänka temperaturen med några grader kan ha en stor inverkan på klimatet.

Finländarna tänker till

Finländare har enligt Jubileumsfonden Sitra sett över sina matvanor. En av dem är Morris Holm som säger att han funderar på sina resor.

– Det tar sin tid innan man anammar nya tänkesätt, men jag har nog funderat över vart jag reser och framförallt hur jag reser. Utöver det har jag kanske inte gjort några konkreta förändringar men vi sorterar allt hemma och vi har nog klimattänk. Samtidigt så finns det alltid mer man kunde göra.

Jorden i miniatyr  i en hand.  Man ser skog och moln och fåglar som flyger ovanför jordklotet-
Bildtext Fyra femtedelar av finländare tänker på klimatet.
Bild: Mostphotos

Också Nette Grön säger att hon funderar över sin vardag.

– Jag försöker alltid köpa mer klimatvänlig mat och kläder. Det är inte alltid lätt eftersom de miljövänligare alternativen är dyrare. Jag tycker nog ändå att jag gör min del. Jag lever smått och reser inte mycket.

Grön säger att klimatet nog är något hon tänker på varje dag.

– Man får inte låta klimatet bli en notis i nyheterna så att folk glömmer det och går vidare. Man måste tala med människor och hela tiden se till att vänner och bekanta gör ett grönare val.

Diskussion om artikeln