Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Silverstone stannar i formel 1-kalendern trots allt – nytt avtal undertecknat

Från 2019
Uppdaterad 10.07.2019 17:26.
F1-bilar kör i en kurva i Silverstone framför fullsatt läktare.
Bild: imago/HochZwei/ All Over Press

Farhågorna om att den klassiska F1-deltävlingen på Silverstone skulle slopas blev inte verklighet. Idag kom nämligen nyheten om att formel 1-deltävlingar ordnas på Silverstone i åtminstone fem år till.

Silverstone hör till de allra mest klassiska värdarna av F1-deltävlingar. Det var här som den första deltävlingen genom tiderna i formel 1 ordnades. Året var 1950.

Allt som allt har 52 stycken grand prix körts på banan och det kommer att bli minst fem till.

Formel 1 meddelade på onsdagen att man nått en överenskommelse med banans ägare British Racing Drivers Club (BRDC) och representanter för Silverstone. Avtalet håller kvar F1-deltävlingarna på Silverstone över säsongen 2024.

– Vi är väldigt nöjda över att kunna bekräfta att Storbritanniens GP stannar i F1-kalendern för åtminstone de fem nästa åren. Formel 1 stannar i ett av dess långvariga hem, Silverstone, säger den verkställande direktören för formel 1, Chase Carey, på F1:s webbplats.

Lewis Hamilton kör förbi en välfylld läktare.
Bildtext Lewis Hamilton.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Riskerade att utelämnas

Deltävlingen på Silverstone har varit i farozonen. Ägarna till formel 1 har nämligen önskat att ett grand prix skulle ordnas i London.

Chase Carey betonar Silverstones historiska betydelse.

– Vi har alltid sagt att vår sport måste bevara dess historiska tävlingsplatser för att ha en långsiktig framtid. Silverstone och Storbritannien representerar ursprunget av denna idrottsgren, dess startgropar från 1950, säger Carey.

– Silverstone är en av de mest ikoniska deltävlingarna i F1-kalendern och med ett så pass värdefullt arv skulle det ha varit katastrofalt för sporten och dess anhängare om vi inte hade lyckats hitta en väg framåt, säger John Grant, ordförande för BRDC.

Årets grand prix på Silverstone arrangeras inkommande veckoslut.

Diskussion om artikeln