Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Plan Bee” - Indiska järnvägens nya påfund för att driva bort elefanter från spåren

Från 2019
Elefant i nationalpark i Kenya.
Bildtext Elefanter är naturligt rädda för bin.

En ny metod har uppfunnits i Indien för att köra bort elefanter från järnvägsspåren. Det statliga järnvägsbolaget Indian Railways har installerat högtalare som spelar upp surrandet av bin kring spåren, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nästan 70 elefanter har blivit påkörda av tåg och dött sedan 2013. Påkörningarna inträffar oftast i den nordöstra delstaten Assam samt i norra Västbengalen.

“Plan Bee”, som projektet kallas, består av närmare 50 högtalare utplacerade i ett drygt dussintal så kallade elefantkorridorer - områden som sammankopplar elefanters habitat tvärs över mänsklig bebyggelse - i skogarna i Assam. Där bor cirka 6 000 elefanter.

Surrandet börjar spelas upp när ett tåg är på kommande. Ljudet når upp till 600 meters räckvidd.

Högtalarna testades först på elefanter i fångenskap, sedan på vilda elefanter. Man har länge känt till att de reagerar på ljudet av bin, eftersom de är rädda för att bli stuckna.

Bybor i delstaten Kerala har länge använt sig av bikupor monterade längs staket för att hålla elefanter borta från bebyggelse.

Mindre habitat - fler olyckor

Förutom en ökning i elefantrelaterade olyckor på järnvägarna har det skett en uppgång i konflikter mellan människor och elefanter.

Under de senaste fem åren har närmare 2 300 människor dödats av elefanter, och ungefär 700 elefanter har i sin tur strukit med under de senaste åtta åren.

Detta kan bero på att deras habitat krymper.

De flesta elefanterna dör av elstängsel och tågpåkörning, andra blir förgiftade eller ihjälskjutna av arga människor som hämnd för döda familjemedlemmar eller söndertrampade skördar.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln