Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Joggare mötte björn i Sandhagen i Karleby - troligen vilsen ungbjörn, säger jägare

Från 2019
Bjönen i Runsor
Bildtext Arkivbild: den här björnen rörde sig i Runsor i Vasa för några år sen.
Bild: Viola Mattila

Rebecca Rasmus var ute på en joggingrunda i Sandhagen utanför Karleby centrum på onsdag eftermiddag. Plötsligt stannade de två hundar hon hade med sig.

- Jag lyfte blicken och såg hur en björn gick över stigen. Jag vände om och sprang så fort jag kunde därifrån, säger Rebecca.

Hon är säker på att det var en björn hon såg: den var brun och rätt så stor, men inte fullvuxen. Den rörde sig inte som en hund, utan mer lufsande.

- Jag vet hur hundar rör sig, det var inte en hund.

Det var på uppskattningsvis 50 till 80 meters avstånd som björnen korsade stigen. Rebecca är osäker på om den alls hade lagt märke till henne och hundarna.

- Det var nog första och sista gången jag rörde mig på det där området, säger Rebecca som blivit en erfarenhet rikare.

Fjolårsungar söker egna revir

Markus Björklund är verksamhetsledare för Karlebynejdens jaktvårdsförening. Han tvivlar inte på Rebeccas berättelse och att det var er björn hon såg.

- Det är inte alls ovanligt att man stöter på speciellt ungbjörnar nu. Honorna har stött bort fjolårsungarna och de är lite yra, precis som älgkalvar på våren.

Det har också tidigare observerats björnar på området. För något år sen rörde sig en björn mellan Öja och norra Karleby.

- Björnen rör sig nog troligtvis österut nu, mot skogen. Den är nog bara på upptäcktsfärd för att hitta någonstans att bo.

Markus Björklund ger rådet att hålla sig lugn om man möter en björn. Man ska backa bort långsamt, inte springa.

- Det första man tänker på är väl att snabbt ta sig bort, men rusar man undan kan björnen kanske tro att det är ett bytesdjur. Så kan man också prata och föra ljud, så den vet att det är en människa.

Diskussion om artikeln