Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike slutar betala ersättning för homeopatiska behandlingar från och med 2021

Från 2019
Uppdaterad 19.12.2019 16:13.
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn på väg ut ur ett möte i april 2019.
Bildtext Hälsominister Agnès Buzyn delgav beslutet tidigare i dag.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Frankrike ska sluta betala statlig ersättning för homeopatiska behandlingar och preparat från och med år 2021. Beslutet följde en nationell undersökning av Frankrikes hälsomyndighet som slog fast att homeopatiska preparat inte har någon vetenskapligt bevislig verkan.

Hälsominister Agnès Buzyn delgav på onsdagen att den nuvarande ersättningen - 30 procent av behandlingens pris - kommer att sjunka till 15 procent nästa år och upphöra helt år 2021.

Buzyn uppger att hon är medveten om att beslutet kan uppröra vissa, men påpekar att läkare fortfarande får skriva ut preparaten och kunder köpa dem.

- Jag har beslutat att ta det första steget mot att avsluta den statliga ersättningen, säger Buzyn till tidningen Le Parisien.

Det franska företaget Boiron, som specialiserar sig på homeopatiska preparat, har kallat beslutet “ofattbart och ologiskt”.

Företagets ledning har bett om att så snabbt som möjligt få ha ett möte med president Emmanuel Macron och har uppgett att de tänker “strida mot beslutet in i det sista”.

"Helt ologiskt" att trappa ner

Vissa har i sin tur kritiserat beslutet för att vara för milt.

- Att först gå ner till 15 procent är helt ologiskt, säger Francois Morel vid Fakemed, en grupp läkare som drivit en kampanj mot homeopatiska preparat.

- Undersökningen konstaterar ju tydligt att preparaten inte har den påstådda effekten.

En annan liknande läkargrupp har lobbat för att avskaffa undervisningen av homeopati vid universitet.

I fjol betalade Frankrike ut 126,8 miljoner euro i ersättning för homeopatiska behandlingar.

Hur effektivt homeopati är har varit ett omdiskuterat ämne sedan slutet av 1700-talet. Många anser det vara en pseudovetenskap.

Den grundläggande hypotesen bakom homeopati är “lika botar lika” - det vill säga att ämnen som kan orsaka vissa symptom hos en frisk person kan bota samma symptom hos en sjuk person.

Källa: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln