Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike beslutar om ny digitalskatt för teknologijättar - USA utreder och kan komma att straffa Frankrike

Från 2019
Man med mobil passerar en stor Google-logotyp.
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

USA:s president Donald Trump har beordrat en utredning om den digitalskatt som det franska parlamentet väntas godkänna idag, torsdag. Enligt USA skulle skatten mot globala nätjättar slå orättvist hårt mot amerikanska företag.

Enligt det lagförslag som det franska parlamentet väntas godkänna idag så skulle stora teknologiföretag som Google, Facebook, Amazon och Apple tvingas betala tre procent i skatt på intäkter i Frankrike.

Skatten skulle påföras företag med minst 750 miljoner euro i årlig avkastning och kunde exempelvis gälla deras digitala annonsering i Frankrike.

I mars sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att skatten kunde inhämta ungefär 500 miljoner euro per år.

Enligt honom skulle ett 30-tal företag omfattas av skatten. Bland dem också kinesiska, tyska, spanska och brittiska företag. Men förstås är de ledande amerikanska nätjättarna - bara genom sin storlek - en central målgrupp för skatten.

Kan resultera i amerikanska strafftullar mot franska varor

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer misstänker USA att den franska skatten skulle drabba amerikanska företag orättvist hårt.

Lighthizer uppger att Trump har beordrat en utredning av den planerade franska digitalskatten och huruvida den diskriminerar USA eller belastar och begränsar amerikansk handel.

Den utredningen kan i förlängningen leda till att USA inför strafftullar mot franska varor, menar många bedömare.

Frankrike och många andra EU-länder anser att IT-jättarna inte betalar tillräckligt med skatt i Europa och EU har länge diskuterat gemensamma regler för beskattningen av dem.

De diskussionerna har inte ännu lett till resultat. Bland annat på grund av motståndet från länder som Irland. Genom att låta just den här typen av företag etablera sig så gott som skattefritt, så har man där lockat till sig flera Europa-huvudkontor.

Källor: Reuters, AFP, BBC, SR

Diskussion om artikeln