Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sovjetisk relik från kalla kriget hostar ut mystiska radioaktiva dammoln på botten av Norra Ishavet

Från 2019
Karta över Norra Ishavet och Komsomolets förlisningsplats.

Norska TV2 rapporterar om förhöjd radioaktivitet kring ett ubåtsvrak som ligger på 1700 meters djup. Ubåten sjönk 1989 och ligger nära Björnön i Norra Ishavet.

Ubåten K-278 Komsomolets sjönk efter en brand som dödade 42 av 69 besättningsmän. Ubåten var atomdriven, men hittills har reaktorbränslet inte orsakat någon miljökatastrof.

Nu rapporterar norska TV2 att man uppmätt kraftigt förhöjda strålningsvärden. Rapporten kommer från det norska forskningsfartyget G.O. Sars som nådde vraket i slutet av förra veckan.

Det norska Direktoriatet for stralvern og atomsikkerhet, som skickade ut forskningsfartyget, har lyckats göra tre mätningar vid vraket. Samtliga provtagningar gjordes vid ett ventilationshål som då och då hostar ut ett mystiskt dammoln.

- Vi har observerat ett slags moln som då och då kommer ut ur hålet. Vid provet som uppmätte förorening kom ett sådant moln ut. Det kan tyda på att föroreningen pulserar ut, säger expeditionens ledare Hilde Elise Heldal.

Provet Heldal talar om mätte 100 becquerel per liter vatten. Det är kraftigt förhöjda radioaktivitetsnivåer, till och med 100 000 gånger högre än det normala. Forskare berättar för norska TV2 att de tror att ventilationshålet är direkt anslutet till reaktorn.

Men Heldal är inte överraskad.

- Resultaten är preliminära. Vi kommer att undersöka dem noggrannare när vi kommer hem.

De höga nivåerna av radioaktivitet vid vraket är ändå inte farliga för besättningen ombord på forskningsfartyget. Dessutom är det enligt Heldal säkert att äta fisk från området.

En relik från kalla kriget

Den sovjetiska ubåten var baserad vid Kolahalvön. Modellen kallades Projekt 685 Plavnik och betecknades som experimentell. Den var byggd för att kunna nå enorma djup, djupare än amerikanerna.

Arkivbild: Komsomolets
Bildtext Ubåten kategoriserades av Nato som Mikeklass. Den hedrades med namnet Komsomolets efter att nått djupet 1020 meter.

Komsomolets hade dubbla skrov varav det inre var byggt av titan, för att kunna motstå enormt tryck. Ombord finns fortfarande två kärnvapenbestyckade torpeder.

Torpederna har tidigare orsakat problem och kontamination. De korroderade snabbt och började läcka plutonium-239. 1994 lyckades man täta till skrovet för att begränsa läckaget.