Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dags att ge sig ut i skogen – bär- och svampsäsongen börjar komma i gång i Östnyland

Från 2019
En hand som håller i en liten kantarell
Bildtext Kantarellerna börjar så småningom dyka upp i skogen. Den här kantarellen hittades i skogen i Svartså.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Årets höjdpunkt för bär- och svampentusiaster börjar vara runt hörnet. De första kantarellerna har dykt upp i skogen och blåbären börjar vara redo att plockas.

Det här gäller i alla fall i Svartsåskogarna i Borgå. Där bor Lena Puranen som på sin fritid strövar omkring i skogen och plockar bär och svamp.

Yle Östnyland är på besök i Svartså för att tillsammans med Puranen gå på jakt efter kantareller. Det är lugnt och tyst i skogen. Det enda som hörs är träden som susar och kvistarna som bryts under våra fötter.

Vi hinner inte gå långt in i skogen innan vi stannar upp. På marken under en stor gran växer ett tjugo- till trettiotal små kantareller. Det här är bland de första kantarellerna Puranen hittar i år.

- För två dagar sedan hittade jag de första, så i går åt vi svampsås.

Lena Puranen plockar svamp i skogen
Bildtext Lena Puranen bor på en plats omringad av skog så hon går ofta ut och plockar svamp och bär.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Kantarellerna som Puranen hittar växer inne bland barren på marken. Puranen berättar att det här är ett bra ställe för kantarellerna att växa på.

- Kantarellerna tycker om barrträd. Speciellt mycket tycker de om granen.

Än så länge är svamparna väldigt små. Puranen väljer att lämna kvar svamparna så att det får växa till sig lite innan hon kommer för att plocka dem. Det är nämligen ännu lite tidigt för svamp.

- Försommaren var så torr så säsongen är inte ännu korkad. Vi får vänta på mera regn och hoppas att det kommer mera kantareller och andra svampar senare.

Kantareller i skogen
Bildtext Än så länge är kantarellerna ganska små.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Förutom kantareller föredrar Puranen också att plocka taggsvampar och trattkantareller. Av svamparna brukar hon laga sås och om hon hittar mycket svamp så fryser hon in dem så att de kan ätas under vintern.

Hur brukar du steka kantarellerna?

- Jag sätter svamparna i en het panna och så får vattnet bubbla upp och avdunsta. Efter det kan man tillägga fett, men det gör jag inte ifall jag fryser dem.

Blåbär och tranbär runt husknuten

I skogen utanför Lena Puranens hem växer även en hel del bär. Puranen berättar att blåbären nyligen har mognat så att hon har börjat plocka dem.

- Det är väldigt ojämnt i år. Ett ris kan vara fullt av bär och riset bredvid kan vara helt utan bär. Det har varit betydligt bättre blåbärsår tidigare.

Närbild på blåbär i Svartså
Bildtext Ställvis finns det blåbärsris med mycket blåbär och ställvis är risen tomma.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Puranen konstaterar ändå att det är ett helt okej blåbärsår i år, speciellt med tanken på det dåliga blåbärsåret i fjol.

- I fjol var det endast på riktigt fuktiga ställen, bredvid kärr, som man kunde hitta blåbär.

Ett stycke längre in i skogen finns ett kärr där det växer tranbär, något som Puranen också gärna plockar.

- Här finns rätt mycket jämfört med hur det var i fjol. Det kommer att bli en fin skörd i höst.

Av tranbären brukar Puranen göra gelé. Det är väldigt gott med höna eller med kött över lag, berättar Puranen.

Lena Puranen letar efter svamp i skogen
Bildtext Lena Puranen hoppas att de regnar tillräckligt så att det blir en bra svamp- och bärhöst.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Förutom blåbär och tranbär plockar hon lingon. Puranen hoppas att det skulle regna också för deras skull. Det behövs för att lingonskörden ska bli bra.

- Vi ska se hur det blir här hos oss. På andra ställen säger de att det ska bli mera men vi får nu hoppas att de inte torkar bort.

Puranen berättar att hennes intresse för svamp och bär kommer från att hon är uppvuxen på landet. I dag bor hon på en plats omringad av skog så tröskeln att gå ut och plocka en kopp med blåbär är liten.

- Vi är privilegierade. Det är bara att gå i från husknuten så där 30 till 50 meter så hittar man bär. Det är inte alla som har det så här fint.

11.7.2019: Ett vemodigt farväl till bandykarriären och gömda skatter i Svartsåskogarna

21:27

Diskussion om artikeln