Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren Asko Sarkola grät på fel ställe i pjäsen: “Mina skyddsfilter tog slut”

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 11:36.
Asko Sarkola står vid ett fönster med skuggor i ansiktet.
Bildtext Asko Sarkola är skådespelare och tidigare teaterchef.
Bild: Parad Media

Tidigare teaterchefen och skådespelaren Asko Sarkola minns både fina och tunga upplevelser från sin karriär. På 80-talet blev Sarkola sjuk då han spelade rollen som doktorn Ragin, i pjäsen Vaktmästare Nikitas teater, som baserar sig på Anton Tšehovs novell Paviljong 6. En känd historia om en läkare som blir inlåst på sitt eget sjukhus.

- Dels var mitt privatliv inte i balans, Lilla teaterns ekonomi var rätt så ansträngd och så hade vi en rysk regissör som körde på ganska hårt, berättar Sarkola när han gästar säsongens första program i serien En önskan.

Sarkola var chef på Lilla Teatern och huvudrollsinnehavare på samma gång. Nästan allt kretsade kring teatern och tid för återhämtning fanns inte.

- Vi spelade på kvällen på svenska och så repeterade vi in samma pjäs på finska. Det var 8 timmar av den här illusionen och då tog mina filter slut.

Sarkola “hittade inte ut” ur rollen som Ragin.

- På kvällen grät jag på fel ställe i pjäsen. Jag trodde att en strålkastare var felplacerad.

Stödet av kollegerna var viktigt

- De försökte hjälpa och skydda mig, jag kommer ihåg att det verkligen skötte om mig.

Sarkola tog kontakt med en läkare som uppmanade honom att ta en paus för att bli fri från ångesten.

- De lättade när jag slutade spela, men nog var det jobbigt!

Karriären började på Lilla Teatern år 1967

- Jag var yngst i ensemblen och lärde mig massor av mina kolleger. Det var helt fantastiskt. Jag blev väldigt väl mottagen.

Skådespelarparet Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson från Lilla Teatern såg goda ledarskapsegenskaper i Sarkola och började så småningom utbilda honom till chef. Något som Sarkola inte märkte i början.

- Vi människor missar ofta att det är äldre kloka lärare, mentorer, förmän eller chefer som ger arbetsuppgifter till en och ser hur man klarar av dem. Deras andel i olika människors karriärer är ganska stor, säger Sarkola.

- Man märker inte själv den här processen och ska inte märka. Det är först senare man ser att det fanns någon tanke bakom deras handlande.

Asko Sarkola och Ira Hammermann sitter tillsammans i en soffa.
Bildtext Asko Sarkola är första gästen i andra säsongen i programmet En önskan med programledaren Ira Hammermann.
Bild: Parad Media

Känslighet och empati behövs för att tolka omgivningen

Birgitta Ulfsson och Lasse Pöysti har beskrivit Sarkola som flitig, rationell, tuff men samtidigt som en mycket känslig person. Sarkola, som säger att han har lätt för att gråta säger att känslighet är viktigt.

- Om du tappar känsligheten är loppet kört. För då har du tappat din empati förmåga och uppfattar inte verkligheten, omgivningen och vad människor bär på.

Sarkola säger att man som chef måste bedöma och prioritera situationer rationellt.

- Men du kan inte göra de här prioriteringarna, om du inte har den här känsligheten.

Det är en ständig balansgång. I början av 1980-talet, efter sju år som chef på Lilla Teatern, måste Sarkola ta en paus. Varningssignalerna fanns i andra människors reaktioner.

- Jag blev cynisk och reagerade inte mera på vad folk sa. Jag sa sa bara ”ja ja just så” men vi spelar ikväll.

Sarkola blev lärare på Teaterhögskolan för ett tag, men återvände till Lilla Teatern 1984 där han var chef fram till år 1997. Mellan år 1998 - 2018 var han chef på Helsingfors Stadsteater.

Sarkola berättar om komikens regler

När någonting skiljer sig från en regel så blir det lätt lustigt. T.ex. en snubbling, då en person annars går naturligt. Den sociala statusen påverkar också hur saker uppfattas, säger Sarkola.

- Om påven snubblar på ett bananskal så är det komiskt för han försöker vara något mer, det är en hel apparat kring honom!

- Om ett barn har ett talfel är det inte roligt, men om t.ex. statsministern har det, kan det vara lustigt.

Som skådespelare trivs Sarkola egentligen mer i komedier, han har lätt för att se det lustiga i livet.

Det finns också tragiska situationer som man bara inte kan få komiska, säger Sarkola.

- Bilderna från medelhavet med barn som flyter i land som har drunknat. Hur man än vänder, så är det inte komiskt.

Om du tappar känsligheten är loppet kört. För då har du tappat din empati förmåga och uppfattar inte verkligheten, omgivningen och vad människor bär på.

― Asko Sarkola

Den hyllade pjäsen Pappan fortsätter

På våren 2020 fortsätter den hyllade pjäsen Pappan på Svenska Teatern, där Asko Sarkola spelar huvudrollen som den ”demente fadern”.

- Det är en utmärkt pjäs. Författaren vänder på perspektivet och tvingar publiken att se saker från den sjukes perspektiv.

Drömmer om en matchboll i bordtennis

I slutet av programmet En önskan frågar programledaren Ira Hammermann alla gäster vad de drömmer om. Sarkola, som i tiden har spelat bordtennis på landslagsnivå och deltagit med ungdomslandslaget i Europamästerskapen, drömmer om en matchboll.

En dröm är att vara i final i ett bordtennismästerskap mot en kines, för de är världsbäst i grenen.

En önskan - säsong 2

En önskan är samtalsprogrammet där programledaren Ira Hammermann träffar profilstarka personer som alla gjort en synlig och framgångsrik karriär inom bland annat kulturen, politiken, vetenskapen och idrotten. Serien sänds söndagkvällar i Yle Fem kl. 20.00 och avsnitten publiceras på Yle Arenan samma dag redan kl. 00.01. Gäster i säsong två är:

04.08.2019 Asko Sarkola
11.08.2019 Lilli Paasikivi
18.08.2019 Harry "Hjallis" Harkimo
25.08.2019 Sonja Kailassaari
01.09.2019 Ben Furman
08.09.2019 Raakel Lignell
15.09.2019 Caj Bremer
22.09.2019 Tanja Poutiainen
29.09.2019 Janina Fry
06.10.2019 Kari Lumikero

Arenan hittar du också alla avsnitt från säsong 1.

Diskussion om artikeln