Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dags igen för politikerveckan Finlandsarenan i Björneborg – många olika experter samlas för att diskutera samhälleliga frågor

Från 2019
Publik framför rådhusscenen på Suomiareena i Björneborg.
Bildtext Så här såg det ut vid Finlandsarenan i fjol, framför Rådhusscenen.

Temat för evenemanget i år är kunnandet i framtiden och innovationer, men det finns alla möjliga slags saker som lyfts fram.

Politikerveckan och diskussionsevenemanget Finlandsarenan inleds i dag på måndagen och pågår i fem dagar.

Evenemanget, som på finska kallas för Suomiareena, är öppet för allmänheten och med sina 200 programpunkter är det ungefär lika stort som i fjol, och betydligt större än för några år sedan.

Främst handlar det om olika paneldiskussioner, med mer än 1 000 personer totalt på scen.

Här deltar experter från många delar av samhället – allt från politiker till bankirer, IT-experter och experter på sociala frågor.

Några av de politiska toppnamnen är till exempel president Tarja Halonen, statsminister Antti Rinne (SDP) och EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen.

Evenemanget har tidigare fått en del kritik för att vara en slags ekonomisk-politisk lobbningsarena, och därför inte tillräckligt inkluderande. Det återstår att se hur det blir i år.

Klart är i alla fall att många politiker, experter, föreningar och företag vill synas här.

Säkert kommer det att komma en del nya och intressanta utspel av olika aktörer under veckan. Men åtminstone när man ser på de officiella programpunkterna så finns det ganska mycket som har diskuterats tidigare.

Också på svenska

Det finns en del svenskspråkigt program på Finlandsarenan. Organisationen Folktinget arrangerar en svensk programhelhet, med flera olika diskussioner.

Man kommer bland annat att diskutera vilka kompetenser som behövs på framtidens arbetsmarknad och hur demokratin mår i Finland i dag. Dessutom presenterar forskare ny valforskning.

På Finlandsarenan siktar Svenska Yle i år bland annat på att bevaka politik, arbetsliv och IT.

Yle arrangerar också flera programpunkter som är öppna för allmänheten.

Finlandsarenan i Björneborg hålls nu för fjortonde gången. I fjol besöktes evenemanget av uppskattningsvis 67 000 personer.

Diskussion om artikeln