Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kritikstorm mot tobaksrökning på film och tv - "Att ens favoritkaraktär röker på film fungerar som en bekräftelse på att det är okej att röka"

Från 2019
Uppdaterad 13.07.2019 18:53.
Jokern från Batman röker
Bildtext Jokern i Batman röker och stökar.
Bild: Copyright � 2018 BACKGRID, Inc./All Over Press

Rökning i film och tv-serier har igen varit på tapeten. Debatten har blossat upp på nytt efter att tv-serien Stranger things tredje säsong kom ut på Netflix. Tobaksrökning förekommer i alla avsnitt.

Trots att det finns stränga regler för hur tobak får marknadsföras så syns rökning allt mer i tv-rutan.

I en rapport från Truth Initiative framkommer det att andelen audiovisuellt innehåll där tobak förekommer har trefaldigats i de mest populära serierna på Netflix under det senaste året.

rökning i bil, mansansikte
Bildtext Ur stranger things.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Oftast handlar det om cigarettrökning. I 54% av fallen handlar det om någon karaktär som har en tobaksprodukt i munnen eller i handen.

Baserat på ungefärliga tittarsiffror vad gäller bara de populäraste tv-serierna såg ungefär 28 miljoner unga tobak på tv under fjolåret.

Unga påverkas av vad de ser på tv

Det framkommer bland annat i en avhandling från U.S. Department of Health and Human Services att det finns ett samband mellan skildring av rökning på film och att unga börjar röka.

Vidare konstaterar avhandlingen att nästan all tobaksanvändning börjar i barn- eller ungdomen.

88% av de som dagligen röker säger att de börjat röka vid 18-års ålder eller tidigare. Det är då som man är mest mottaglig för intryck.

James dean ligger och röker, Natalie Wood ser på honom i vit kappa
Bildtext James Dean röker och charmar Natalie Wood i "Rebel without a cause".
Bild: imago images / United Archives/ All Over Press

Tobak i tv-rutan en del av marknadsföringsstrategin

Mervi Hara, verksamhetsledare på folkhälsoföreningen Finlands ASH, berättar att tobaksrökning på film har varit en stor del av tobaksbolagens marknadsföringsstrategi.

Tobaksbolagen har genom tiderna gett både pengar och cigaretter till filmproduktioner för att marknadsföra sin produkt.

– Oftast ser man på film eller tv-serier på fritiden, vilket gör att man är mer öppen för påverkan än om man ser någonting som uttryckligen är reklam.

Enligt Hara lever man sig in i karaktärerna och känslan som filmen förmedlar, vilket kan aktivera ungas intresse för exempelvis cigaretter.

– För de som redan röker kan det, att ens karaktär röker på film, fungera som en bekräftelse på att det är okej att röka.

Cate Blanchett röker på film i blå klänning , sittandes
Bildtext Problemtyngd Cate Blanchett röker också på film.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Tobaksrökning borde beaktas när man bestämmer åldersgräns på film

Hara berättar att det skulle vara viktigt att kunna skärpa åldersgränserna på filmer och tv-serier där det förekommer tobaksrökning.

– Också i EU:s direktiv om audiovisuella medietjänster föreslås det att skadligt innehåll som det här ska ha 18-års åldersgräns.

Här kommer tobaksbolagen in och motsätter sig en åldersgräns på tobaksrökning på film. Enligt Hara är det för att de vill att unga ska bli påverkade och börja röka.

– Om man inte har börjat röka före 18-års ålder är det väldigt osannolikt att man gör det senare. Således är det här en fråga om liv och död för tobaksbolagen.

Netflix ska dra ner på rökningen

En talesperson för Netflix har i en intervju med tidskriften Variety sagt att de starkt stöder artistiska uttryck, samtidigt som de vet att rökning är skadligt och att en positiv gestaltning av rökning kan påverka unga.

Jon Hamm och Jessica Pare ligger på stranden i tv-serien Mad Men.
Bildtext Nödvändig tidsbild? Inte en rökfri scen i Mad Men där Don Draper är med.
Bild: All Over Press

De har även meddelat att alla nya projekt som har fjorton års åldersgräns eller lägre kommer att vara både e-cigarett- och cigarettfria. Detta så länge skildringen inte har en historisk eller kulturell betydelse där rökning krävs.

Från och med senare i år kommer information om att en film eller tv-serie porträtterar tobak att finnas med i programbeskrivningen.

Rökfritt Finland 2030

Social- och hälsovårdsministeriet siktar på att få ett slut på användningen av tobaksprodukter innan 2030.

Arbetsgruppen föreslår förändringar i fråga om bland annat lagstiftning och beskattning, utvidgning av rökfria miljöer, stöd för att sluta röka, höjning av åldersgränser, utvidgade rökförbud, begränsningar av resandeinförsel samt effektivare uppföljning av användningen av tobaks- och nikotinprodukter.

Du kan läsa mera om förslagen här.

Brigitte Bardot röker
Bildtext Brigitte Bardot bolmade med stil i sin ungdom.
Bild: Avalon.red. All rights reserved./All Over Press

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln