Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvit kalasstart på EM – Huntington leder sjukampen, dubbel finalglädje i slägga: ”Jag tänkte bara perkele, nu kastar du långt!”

Från 2019
Maria Huntington flyger över ribban
Bildtext Maria Huntington förbättrade sitt personbästa i höjd med tre centimeter.
Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Finlands friidrottare har fått en strålande inledning på U23-EM i Gävle. I sjukamp är Maria Huntington i ledning efter personbästa i höjd, båda släggdamerna knep finalplats, och HIFK-sprintern Lotta Kemppinen avancerade till semifinal.

Hon skakade på huvudet efter första grenen, men fick ett stort plåster på såren i den andra. Eller ”sår” är kanske att ta i.

Maria Huntington inledde sjukampen med att vara nästsnabbast på 100 meter häck. Tiden 13,89 i en motvind på 2,6 m/s var nästan åtta tiondelar sämre än det personliga rekordet.

– Det kom en kraftig pust genast i början och farten stannade genast upp. Efter det var det en kamp fram till mål, jag kom inte ordentligt igång vid något skede.

– Det harmar med tanke på poängen, men vi är här för att tävla om placeringar. Och det gav extra laddning till höjden, att jag vill ha poängen tillbaka där, säger Huntington till Yle Sporten.

Och visst fick hon sin revansch i höjden. Hon var felfri fram till 179, klarade tangerade rekordet 182 i andra försöket – och tog sedan 185 i tredje.

– De lägre höjderna gick utmärkt och gav mig gott om självförtroende. Till det tredje försöket på 185 fick jag sedan peppat mig riktigt rejält, och jag behöver det för att få ut full effekt ur kroppen.

Maria Huntington löper 100 meter häck
Bildtext Huntington var näst bäst både i höjd och häck.
Bild: SUL/Hasse Sjögren

Huntington leder sjukampen efter två grenar med poängen 2035. Tvåan Adrianna Sulek ligger 64 poäng bakom. Häckvinnaren Solene Ndama blev utan resultat i höjd, vilket öppnar upp tätstriden ytterligare.

– Läget ser bra ut, säger Huntington som får höra om Ndamas missöde av Yle Sporten.

– Jag är jätteglad över att överhuvudtaget kunna tävla för fullt. Förra veckan var det ännu lite osäkert om jag alls skulle kunna delta, men nu känns inget i baklåret, fortsätter Tammerforsdamen som tävlar med tejpat baklår.

Trots förstaplatsen efter två grenar är Huntington för tillfället endast en utmanare i medaljkampen. Häck och höjd hör till hennes starkaste discipliner, till exempel följande gren kula mindre så.

– Jag har inte stött så mycket på träning, men nog ska det gå bra.

Tervo: Jag har växt som idrottare

I damernas slägga tog sig statistikfyran Krista Tervo vidare utan att förta sig. Efter ett övertramp i första kvalkastet landade det andra på 62,32 vilket redan räckt vidare, men Tervo förbättrade ännu till 63,33 i det tredje.

– Jag körde inte med full effekt ännu. Jag försökte bara få till avslappnade prestationer utan att riskera något. Jag är mycket nöjd med vad jag fick ut och lyckades spara krafter, säger Tervo som kastade finländskt rekord 70,18 för några veckor sedan.

– Formen känns ganska likadan nu. Lite styvare nu ännu i kvalet, men i morgon ska det nog kunna flyga långt. Målet är att åtminstone få kasta sex kast, efter det är egentligen vad som helst möjligt.

Tervo vill inte spekulera om medaljlängder och spika någon placeringsmålsättning. Hon har medverkat i flera juniormästerskapsfinaler, men hittills inte lyckats tygla finalnerverna.

– Det känns som om jag växt som idrottare och blivit bättre på att läsa min kropp och mina känslor. Tidigare har jag ofta försökt för mycket, nu kan jag ta mästerskap som vilka tävlingar som helst och njuta av atmosfären.

Krista Tervo kastar slägga
Bildtext Krista Tervo hör till medaljfavoriterna i fredagens final.
Bild: SUL/Anssi Mäkinen

Den andra finländska släggfinalisten var om möjligt ännu gladare efter sitt kvaläventyr. Kiira Väänänen kastade i den tidiga gruppen och visste att en fjärdeplats skulle garantera en finalplats.

I den sista omgången fick hon till 61,54 och kravlade upp som fyra.

– Jäklar, jag tänkte inte tro mina ögon, för kastet kändes inte alls bra. Men som tur gick det så här! Jag känner mig så otroligt lättad, nu behöver jag inte spänna mig mera. Aaaah, det känns bara så bra!

Vad tänkte du inför det sista kastet?

– Jag minns inte riktigt. Jag tror jag bara tänkte att ’perkele, nu kastar du långt!’. Jag drog till så mycket jag kunde. Det kanske syntes, jag försökte för mycket, men nu kan jag slappna av och kanske den vägen få tilläggsmetrar i finalen.

Kiira Väänänen kastar slägga
Bildtext Kiira Väänänen tog U18-EM-brons för tre år sedan.
Bild: SUL/Ville Nikula

Du blev ungefär en meter från ditt personbästa 62,46, vad tror du kan vara möjligt i morgondagens final?

– Nog vill jag kasta rekord. Jag är i mycket bättre form än 62,46. Jag tror absolut jag kan kasta 63-64 meter, och kan gå in helt utan press. Nu gäller det bara att ge allt jag har.

Kemppinen jätteivrig inför start

I försöksheaten på damernas 100 meter tog sig Lotta Kemppinen vidare med tiden 12,07. Hon kom trea i sitt heat, vilket innebar direkt avancemang. Loppet löptes i en motvind på 2,3 m/s.

– Jag blev lite efter i starten och fick trycka på ända till slut. Men helt bra gick det, man ser ju på tiderna att vinden påverkade ganska mycket. Jag borde vara i rekordform och siktar på finalplats, säger Kemppinen med ett belåtet leende på läpparna.

HIFK-löparen har förbättrat sitt personbästa med dryga tre tiondelar till 11,50 i sommar och gör nu sina första juniormästerskap sedan 2015. Semifinalerna avgörs på torsdag kväll klockan 19.45.

– Det syns att jag fått träna mer eller mindre helt utan problem. Jag var jätteivrig inför starten, så härligt att efter en lång paus få dra på sig landslagsdressen igen!

Se alla resultat här.

Diskussion om artikeln