Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaapo Kakko har tecknat sitt första NHL-kontrakt

Från 2019
Uppdaterad 11.07.2019 21:43.
Kaapo Kakko har i sommar bekantat sig med klubben under en träningsläger.
Bildtext Kaapo Kakko har i sommar bekantat sig med klubben under en träningsläger.
Bild: EPA-EFE/PETER FOLE​Y/AOP

Den lovande ishockeyspelaren Kaapo Kakko har tecknat ett treårigt nykomlingskontrakt med New York Rangers. NHL-klubben reserverade honom som tvåa under midsommarveckoslutet. Ett nykomlingskontrakt ger en spelare 925 000 dollar per säsong i grundlön om han spelar i NHL.

18-årige Kaapo Kakko har gjort succé under säsongen 2018–19, inte minst på landslagsnivå. Först vann hann JVM-guld i Vancouver i årsskiftet och i maj var han med i herrlandslaget som sensationellt vann VM-guld i Bratislava.

Kakko fick en sagolik start på VM då han stod för fem mål i Finlands två första turneringsmatcher.

Den senaste säsongen spenderade Kakko i Åbolaget TPS där han noterades för 22 + 16 = 38 poäng på 45 matcher. Det räckte till för att utses till årets nykomling i FM-ligan.

Under midsommaren lade drafttvåan New York Rangers nyporna på den lovande finländaren. New Jersey Devils som valde först reserverade centern Jack Hughes från USA.

Den slutliga lönen ett frågetecken

Kontrakten som de unga och mest lovande NHL-spelarna tecknar är standardiserade nykomlingskontrakt och innehåller en underteckningsbonus. Spelar Kakko i NHL är han garanterad 925 000 dollar per säsong, i farmarligan AHL 162 500 dollar per säsong.

Dessutom finns prestationsbonusar inbakade i kontraktet. Går precis allt vägen kan Kakko maximalt få 2 650 000 dollar per säsong. Åbosonen kan förväntas ha en lång framtid tillsammans med Rangers, sker inget oförutsägbart ges Kakko först efter sju säsonger möjlighet att fritt förhandla med andra klubbar om ett NHL-kontrakt.

New York Rangers har vässat klorna under sommaren och förstärkt med klasspelare som anfallaren Artemi Panarin och backen Jacob Trouba. I många spekulationer har Kakko placerats på högerkanten i en förstakedja med Panarin till vänster och svensken Mika Zibanejad som center.

Dessutom ser återväxten i Rangers lovande ut, förutom Kakko finns även anfallare som Filip Chytil (19 år), Lias Andersson (20), Vitali Kravtsov (19) samt backen Adam Fox (21) i truppen.

Diskussion om artikeln