Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK-sprinter rörd efter överraskande EM-finalplats på 100 meter – Kujanpää jagar jackpot i stav: ”Jag vill besegra varenda en”

Från 2019
Urho Kujanpää hoppar stav.
Bildtext Urho Kujanpää klarade sig utan rivningar.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Finlands öppningsdag i U23-EM i friidrott i Gävle var som helhet med beröm godkänd. Till de största glädjeämnena hörde HIFK-sprintern Lotta Kemppinen.

Medan fältgrenarna har flera blåvita medaljhopp att slänga fram i U23-EM, har det varit tunnsått med finländska löpare högt upp i förhandstipsen.

Men Lotta Kemppinen visade åtminstone att löparna tänjer sig när det behövs.

HIFK-damen sprang 11,78 i det första semifinalheatet på 100 meter och tog sig vidare till final via tidsjämförelse. Hennes notering var till slut semifinalernas sjätte snabbaste.

– Helt super! Jag tänkte att om allt går helt jättejättebra, så kan jag ha vissa chanser. Men nog var det en superöverraskning. Jag skulle nog inte ha kunnat önska mig något bättre, säger en rörd Kemppinen till Yle Sporten.

Kemppinen, som ligger 18:e i Europastatistiken, gav sina konkurrenter försprång i starten men bättrade på efterhand. Tekniskt sett hörde loppet inte till Kemppinens stilrenaste i karriären, men hon var tillräckligt kvick.

Hur nervöst var det att vänta på det andra heatet?

– Nog tittade jag om någon ännu tänker smyga förbi, men som tur hände det inte, säger hon med ett lättat skratt.

Hurudan tid väntar du dig i finalen i morgon?

– Nog siktar jag på att komma ner mot mitt rekord (11,50), om det blir ens lite medvind. Några placeringsmål vågar jag inte sätta, det är redan plus att jag tagit mig så här långt. Jag försöker plocka så många placeringar som möjligt.

Kujanpää vill klå alla

Två hopp, en finalplats.

Där Urho Kujanpääs eftermiddag i Gävle. Exakt tolv stavhoppare klarade 520 i kvalet och vek sig en finalplats. Kujanpää var en av sju som var fläckfri.

– Det kändes inte enkelt, men resultattavlan ser bra ut. Tekniken lämnade en del att önska. Som tur behövde jag inte vara nära min maxnivå. Nu slipar vi tekniken i skick till finalen och hoppar högt där.

Hur ska ni slipa på tekniken under mellandagen i morgon?

– Det mesta jobbet görs i eget huvud. Det gäller att hälla is i hatten och ta det lugnt och planera förberedelserna så bra som möjligt, så ska vi nog åka härifrån med goda resultat i bakfickan.

Urho Kujanpää hoppar stav.
Bildtext Urho Kujanpää smidigt vidare.
Bild: Hasse Sjögren / Friidrottsförbundet

Kujanpää ligger tia i Europastatistiken med 545. Hans rekord är tio centimeter högre, men säsongsuppladdningen stördes av bekymmer med vristen.

– Men jag har stora hopp i kroppen trots det. Jag känner det i mig. Jag måste bara lyckas gräva fram dem i övermorgon, konstaterar Kujanpää.

Vad för resultat väntar du dig?

– Jag vill så högt som möjligt i resultatlistan. Givetvis vill jag besegra varenda en. Hur realistiskt det är får andra fundera på. Men jag vill klå alla, det utgår jag ifrån.

Eetu Turakainen och Mikko Paavola slogs ut i kvalet.

Häckdamerna åttonde och nionde

Damernas 100 meter häck hör till de allra främsta finländska grenarna på seniornivå – och illa går det inte heller bland juniorerna. Finland ställde upp med tre löpare, och två tog sig vidare till semifinal.

För Emma Hyvärinen tog det roliga slut, men Julia Enarvi och Anni Siirtola fortsätter sina EM-tävlingarna i morgon. Enarvi, som ligger nia i årsbästajämförelsen bland deltagarna, korsade mållinjen som tvåa i sitt heat med 13,79. De fyra första knep en direkt semifinalplats.

Motvinden, som mättes till 1,1 m/s i Enarvis lopp, tänkte spela Jyväskylälöparen ett spratt.

– Jag var lite orolig i startblocken, då jag kände hur håret snurrade runt i vinden. Så jag tänkte att jag trycker på för fullt i början, men jag tryckte lite för mycket och kom för nära första häcken. Så den planen funkade mindre bra, säger Enarvi med ett skratt.

– Det var svårt att komma igång i motvinden och tiden är ju inget vidare, men jag kom vidare och det är det viktigaste. Det blir mycket bättre bara jag undviker att smälla in i första häcken. Det var till och med överraskande bra tid med tanke på det.

Enarvi har förbättrat sitt rekord med två tiondelar i sommar till 13,41. Om vindarna är medgörliga siktar hon på att underskrida det i fredagseftermiddagens semifinal.

– Jag är ute efter final. Jag vill in bland de åtta bästa. Baklåret har känts lite spänt på sistone men nu har allt igen verkat bra och ett personbästa ska vara fullt möjligt.

Julia Enarvi löper häck.
Bildtext Julia Enarvi siktar på final.
Bild: Anssi Mäkinen / Friidrottsförbundet

Enarvi var nionde kvickast i försöksheaten – Anni Siirtola åttonde med 13,79. Siirtola, som har ett personbästa på 13,61, slutade fyra i sitt heat.

– Det gick överraskande bra i en sån motvind (-2,5 m/s), jag hade lite utmaningar med den. Bara jag skulle få accelerationen att fungera skulle jag nog kunna hyvla bort flera tiondelar, säger Siirtola som sannolikt måste under sitt rekord för att nå final.

– Jag ska ge mitt allt och hoppas förstås på det bästa, men jag är redan nöjd med semifinalplatsen. I morgon går jag in för att löpa rekord, om det också lyckas har jag uppnått alla mina mål.

På herrarnas 110 meter häck avancerade både Valtteri Kalliokulju och Ilari Manninen via tidsjämförelse. Kalliokulju (14,53) noterades för den 21:a snabbaste tiden, Manninen (14,60) den 23:e.

VM-medaljören Leveelahti väntar sig mer

Helena Leveelahti kliver besviken fram till intervjuzonen. Hon har kastat i den tidiga kvalgruppen och är långt ifrån säker att hennes 51,61 kommer att räcka till final.

– Det är den här säsongens nivå. Den är dålig just nu. Men det är fast i ett så litet teknikfel, att får jag det fixat kommer det flera meter till, säger Leveelahti som var sjua i grupp A då tolv tar sig till final.

Men grupp B visar sig inte hålla samma klass och Leveelahtis mediokra resultat räcker till en tionde plats i sammandraget. Därmed får hon chans att visa upp sitt riktiga jag i finalen.

Helena Leveelahti kastar diskus.
Bildtext Helena Leveelahti har inte kommit i närheten av sitt personbästa denna säsong.
Bild: Anssi Mäkinen / Friidrottsförbundet

Leveelahti erövrade U20-VM-silver på hemmaplan i Tammerfors förra sommaren. Då förbättrade hon sitt personliga rekord med en och en halv meter i finalen. Silverresultatet 56,80 är fortfarande hennes personbästa.

– Jag kan verkligen bättra på. Det kan mycket väl komma över 55 meter om jag träffar rätt. Det handlar om en liten tajmningsmiss i slutet av kastet, vi talar om hundradelar. På träning under avslappnade former har kasten fungerat riktigt bra, men när jag är så ivrig att kasta långt i tävling uppstår problemen.

Hur frustrerande är det när ett litet teknikproblem kostar så många meter?

– Det är jättefrustrerande. Hela våren och sommaren har det känts som om det kan börja stämma helt när som helst. I varje tävling har jag tänkt att det kan träffa. Men det har inte skett, så visst tär det på psyket.

Jag hade inte ens tänkt tanken att det kunde vara möjligt att nå finalen. Alltså jag vet inte ens vilken tid finalen är i morgon!

Leveelahti var tia totalt – två pinnhål före Johanna Lehtiö, som därmed tog sig vidare som sista dam. Krista Uusi-Kinnala slogs däremot ut.

Lehtiö, vars rekord lyder 51,53, slängde iväg diskusen till 50,47 i sitt sista kast och tog sig in bland de tolv främsta. Något hon inte väntat sig.

– Jag hade inte ens tänkt tanken att det kunde vara möjligt att nå finalen. Eller jag visste att det skulle kunna vara möjligt om jag lyckas helt perfekt, men… Alltså jag vet inte ens vilken tid finalen är i morgon!

Ditt första mästerskap och genast final, en hurudan upplevelse har det varit hittills?

– Helt fantastisk. Jag har länge försökt komma med och representera Finland, så att nu få chansen att tävla mot de bästa i Europa är härligt.

Vilka tankar har du om finalen?

– All in. Jag har ingenting att förlora. Men det finns mer att ta, mitt längsta kast i dag var tekniskt sett egentligen ganska dåligt, menar Lehtiö.

I herrarnas spjut blev det likaså dubbla finländska finalplatser genom Lassi Saarinen (73,17, sjua i kvalet) och Toni Keränen (69,93, elva).

Däremot blev det respass för hela kultrion Eero Ahola, Panu Tirkkonen och Samuli Kyrönviita, samt Saara Hakanen i tresteg. Maria Huntington var tvungen att avbryta sjukampen efter tre grenar.

Maria Huntington stöter kula.

Maria Huntingtons medaljjakt kom av sig – avbryter EM-sjukampen

Fick ont i tejpade baklåret i kulstötningen.

Se alla resultat här.

Diskussion om artikeln