Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump beordrar samkörning av dataregistren för att kartlägga utlänningar och medborgare i USA

Från 2019
Donald Trump håller handen på Bill Barrs axel och ger honom ordet, Wilbur Ross i bakgrunden.
Bildtext Kort möte med pressen utanför Vita huset. Justitieminister Barr gratulerar Trump för nya lösningar på medborgarskapsfrågan, som Ross misslyckades med.
Bild: EPA-EFE

President Donald Trump ger inte upp försöken att kartlägga vem som är medborgare och vem som bor illegalt i USA. I stället för att ta in frågan i folkräkningen ska andra register samköras, kungjorde Trump på torsdagen.

Trump inledde ett pressmöte med att meddela att han inte backar i försöken att kartlägga vem som är medborgare i USA och vem som inte är det.

Men det betraktas ändå som en juridisk förlust att frågan om medborgarskap inte kan tas in i nästa års folkräkning, Census 2020, som Trump ville.

"Extremt ovänliga domstolar"

President Trump talar om tre domstolar som är ovänligt inställda till honom och ställer juridiska hinder i vägen. Därför har frågan fördröjts.

Men också Högsta domstolen ansåg att frågan inte kan tas i censusundersökningen. Det skulle behövas bättre motiveringar än de som har getts.

Tiden räcker inte till för att fabricera nya motiveringar. Tryckningen av diverse blanketter och annat skriftligt material har redan startat.

"Vänsterfalangens fel"

Trump mötte pressen utan att svara på några frågor på torsdag eftermiddag utanför Vita huset. Han kritiserade demokraterna för att försöka mörka informationen om antalet invandrare.

- De illegala invandrarna mitt ibland oss är kanske långt fler än man tror, och det vet Demokraterna, sa president Trump.

Han antydde en komplott från ”vänsterfalangen” för att försämra de amerikanska medborgarnas rättigheter.

Finns andra, bättre sätt

Trump vill nu genom ett presidentdekret genomföra räkningen av utlänningar på ett annat sätt.

Alla delar av USA:s förvaltning ska bidra med information de har om medborgare och utlänningar i USA.

- Vi har stor kunskap i många delar av vår förvaltning. Vi ska inte lämna en enda sten ovänd, sa presidenten.

Han hoppas att på detta sätt klarlägga medborgarskapet för 90 % av den amerikanska befolkningen.

Justitieministern gratulerade

Enligt presidenten finns det inga juridiska hinder för datadelningen.

Justitieminister William Barr hade inga invändningar, han gratulerade presidenten till att ha hittat nya vägar för att få en vital information.

Arbetet med både folkräkningen och samkörningen av dataregister görs vid handelsministeriet. Minister Wilbur Ross fick inte ordet vid presskonferensen.

Han anses ha misslyckats med att få medborgarskapsfrågan inpressad i folkräkningsformuläret.

En grupp unga demonstranter i röda t-skjortor utanför Högsta Domstolens pampiga marmorbyggnad i Washington.
Bildtext Demonstration när Högsta domstolen i Washington avgjorde Census2020 och kritik mot valdistriktindelning.
Bild: EPA-EFE

Ändring i valdistrikten

Den amerikanska folkräkningen görs bara vart tionde år och har stor betydelse för all slags statistisk information om befolkningstal, boendeförhållanden och demografi i alla delar av USA.

Informationen ger underlag för lokala beslut om ekonomi, utbildning, hälsovård samt fördelningen av platser i politiska organ, som representanthuset.

President Trump påpekade att man i vissa delstater också drar upp nya gränser för valdistrikten på basen av informationen.

Republikanerna - och ibland Demokraterna - har kritiserats för att missbruka informationen och rita upp onaturliga valkretsar för att gynna det egna partiet.

"Gerrymandering gav republikansk seger"

Genom det som kallas gerrymandering kan man fördela till exempel invandrare eller svarta väljare, som anses rösta på Demokraterna, så att de blir tillräckligt många eller få för att vinna mandat.

Demokraterna hävdar fortfarande att det var så Republikanerna vann till exempel det senaste guvernörsvalet i Georgia, då Stacey Abrams förlorade mot Brian Kemp.

Diskussion om artikeln