Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invånare i New Orleans samlar krafter och fyller sandsäckar inför stormen Barry

Från 2019
Kerry Warren i Lafitte, i utkanterna av New Orleans, jobbade på torsdagen med att ha sandsäckar klara inför stormen Larry.
Bildtext Kerry Warren i Lafitte, i utkanterna av New Orleans, jobbade på torsdagen med att färdigställa sandsäckar inför stormen Barry.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Tusentals människor i Louisiana och delstatens största stad New Orleans har börjat placera ut sandsäckar eller flytt till högre terräng inför lördagen. Då väntas den tropiska stormen Barry dra in med full kraft och testa skyddsvallarna i New Orleans.

Den tropiska stormen Barry drar in från Mexikanska golfen och väntas nå kusten i Louisiana sent på fredag kväll eller på lördagen, lokal tid.

Då kan den ha uppnåt en vindstyrka på strax över 33 meter per sekund, det vill säga strax över orkangränsen, men enligt USA:s nationella orkancenter (NHC) är det största problemet ändå regnen.

Barry är långsam, men kan föra med sig kring 50 centimeter regn och skyfallet kan komma att pågå i flera timmar över New Orleans medan stormen drar längre inåt land.

Det i kombination med att vattennivån i Missisippifloden är ovanligt hög redan nu, efter vårens smältvatten och regn och de senaste dygnens skyfall.

Människor spanade ut över Mississippifloden i New Orleans på torsdagen.
Bildtext Människor spanade ut över Mississippifloden i New Orleans på torsdagen.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

- Louisiana kan översvämmas på tre sätt - genom stormfloder från havet, hög vattennivå i floden och regn. Nu har vi alla tre risker samtidigt, sade guvernör John Bel Edwards, som redan utlyst nödläge.

Enligt honom tror man ändå inte att Missisippifloden ska rinna över fördämningarna. Det har heller aldrig hänt i New Orleans moderna historia.

Men nu testas också de skyddsvallar och pumpsystem som ska skydda staden från havsvattnet och som byggdes ut efter den förödande orkanen Katrina 2005. Över 1 800 människor omkom till följd av den orkanen.

Den tropiska stormen Barry är en ovanligt hård storm för att komma så här tidigt under stormsäsongen i Louisiana.

Källor: AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln