Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Christian Sund ska försöka låsa upp den mentala spärren – segerlösa VPS vill göra en nystart i viktigt derby

Från 2019
Uppdaterad 12.07.2019 12:20.
Christian Sund, tränare för VPS, tittar in i kameran. Sandviken stadion i bakgrunden.
Bildtext Christian Sund är ny huvudtränare för VPS.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vi måste försöka få tillbaka självförtroendet, säger Christian Sund inför sin första match som huvudtränare för VPS. Lördagens derby på bortaplan mot SJK är avstampet för att försöka rädda ligakontraktet.

Den här ligasäsongen har varit allt annat än lätt för Vasalaget VPS. 14 omgångar in i säsongen står laget fortfarande utan seger och förra lördagen föll laget till jumbon då man förlorade mot KPV.

Efter den matchen valde också klubbledningen att agera. Tränaren Petri Vuorinen fick kliva åt sidan och i stället fick Christian Sund ta över huvudansvaret för VPS. Sunds uppgift är glasklar – att rädda ligakontraktet.

– Vi har tretton matcher kvar att spela och om vi vinner åtta av dessa tar vi oss över kvalstrecket, det är målsättningen. Vi har inte vunnit någon av de fjorton matcher vi spelat så det är ganska så höga mål.

– Minimimålet är att knipa kvalplatsen och sedan via kvalet hållas kvar i ligan, säger Sund.

Sund har tidigare ingått i Petri Vuorinens tränarstab och även spelat för klubben. Hans bakgrund i klubben var också avgörande för att tacka ja till jobbet som huvudtränare.

– Jag hade inte förväntat mig att Petri skulle få gå och jag tog någon timme att fundera på saken. Jag har varit väldigt nära Petri i några år och nästan varit mer tillsammans med honom än med familjen, så det var ett svårt beslut att ta.

– VPS är en klubb som jag själv spelat i och som gett mig en ny chans inom fotbollen. Skulle det ha varit en annan klubb skulle jag inte ha tagit mig an det här ansvaret, säger han.

Petri Vuorinen breder ut sina armar.
Bildtext Sund har varit assisterande tränare till Vuorinen.
Bild: Harri Bragge / All Over Press
VPS fick ny tränare - Spela upp på Arenan

Vill se laget hålla ihop i 90 minuter

Sunds tid vid rodret rivstartar på lördag då VPS möter lokalkonkurrenten SJK på bortaplan. Säsongens första derby mot tabellsexan slutade oavgjort 1–1.

– Det är en vanlig match, 90 minuter. Vi går ut och ger järnet och så tar vi tre poäng. Jag vill att vi ska få ut allt i matchen som vi gjort på träning. Tidigare har vi inte klarat av att hålla ihop i 90 minuter och det vill jag se nu, säger Sund som är nöjd med vad han sett spelarna prestera på träningarna.

– Det har varit bra energi och spelarna har sett avslappnade ut. Kanske det beror på att de fått höra en ny röst, säger han.

Vad är det som inte har fungerat den här säsongen?

–Det har varit jättesmå marginaler och vi har gått in i matcher med en klar bild av vad vi vill göra. Under 90 minuter har vi inte fått de resultat som vi ville.

– Kanske är det också mentalt för spelarna och där måste vi också göra en liten ändring. Vi måste försöka få tillbaka självförtroendet. Ofta då man gör ett bra jobb under träningarna får man självförtroende, säger han.

Timi Lahti sitter på marken.
Bildtext VPS har inte fått lämna planen som ett vinnande lag den här säsongen.
Bild: All Over Press

Under Petri Vuorinens ledning skulle VPS vara ett spelförande lag med mycket bollinnehav. Sund vill inte avslöja för mycket om han tänker fortsätta på den här linjen eller om det blir förändringar.

– Det beror på hur motståndarna ställer upp. Ligger de lågt krävs det kanske fler passningar och pressar de högt finns kanske ytorna någon annanstans.

– Visst har jag tankar om hur jag vill att mitt lag ska spela, men jag hoppas att publiken kan se hur det blir. Spelarna spelar också för sin framtid och dem vill jag också hjälpa så de kan visa upp sig från sin bästa sida. När de gör det bra på planen då kommer också resultaten, säger han.