Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pekka Haavisto efter besöket i Sudan: "Läget är fortfarande spänt och det finns grupper som strävar efter makt"

Från 2019
Pekka Haavisto
Bild: Lehtikuva

Situationen i Sudan är fortfarande spänd och i landet finns fortfarande konkurrens om makten, bedömer utrikesminister Pekka Haavisto som besökte Sudan som representant för EU. Haavisto träffade parterna i krisen innan nyheten om försöket till statskupp kom på torsdagen.

På torsdagen berättade Sudans militärledning att de har förhindrat ett försök till statskupp. 16 soldater anhölls och av dem var 12 officierare. Resten var pensionerade officierare.

Människor viftar med Sudans flagga och protesterar. En man står på en buss och fotograferar demonstrationen.
Bildtext Massprotester i Khartoum mot det militära styret den 30 juni.

Enligt Pekka Haavisto är landets interrimsregerings förmåga att leda landet svag, och de erkänner det själva.

- Det kan vara så att det bland soldaterna finns grupper, som strävar efter att få makt och att leda Sudan till ett militärt styre, säger Haavisto till Yle per telefon.

I torsdags träffade Haavisto Sudans militärjunta, som tillfälligt styr landet, och civila representanter från oppositionsgrupperna. Haavisto hörde om försöket till statskupp först efter diskussionerna.

Det uppnådda avtalet gav en positiv känsla

Trycket på att Sudan ska övergå till demokrati är hårt efter månader av demonstrationer. Enligt Haavisto råder ändå en positiv känsla bland parterna, om att det kan gå att ta fram ett slutligt utkast till överenskommelse de närmaste dagarna.

Sedan december har sudaneser protesterat för demokrati, demonstrationer som armén i början av juni blodigt kväste. För en vecka sedan nådde soldater och civila sedan en preliminär överenskommelse om maktfördelningen under en övergångsperiod, men detaljerna ska ännu diskuteras i Sudans huvudstad Khartoum.

- Det finns fortfarande två eller tre saker som ska tas upp under diskussionerna, sade Haavisto.

Samtidigt finns det grupper från Sudan som nu är i Etiopien för att förhandla om sin position.

- Det finns ganska många grupper som önskar få vara med i regeringen, bekräftar Haavisto.

Enligt Haavisto har vårens demonstrationer gett kvinnor, studerande och glesbygden en röst.

I det här skedet har EU främst lovat mentalt stöd för Sudans förnyelse. Sudan måste till exempel se till att de avlägsnas från listan över länder som stöder terrorism, innan de kan få finansiellt stöd.

Artikeln är baserad påYle Uutisets artikel "Pekka Haavisto Sudanista: 'Tilanne on yhä jännitteinen ja on ryhmiä, jotka tavoittelevat valtaa'", skriven av Juho Takkunen.