Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Erotiska teckningar från Sveaborg, statyrumpor och Tom of Finland i sexbutikens bakrum - tre rundturer i vuxen smak i Helsingfors

Från 2019
Sveaborgs grundares son ritade porrbilder och Touko Laaksonens första utställning var i en sexbutik - tre rundturer för vuxna i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Havis Amandas kurvor väckte stor förargelse och under krigstiden träffades män i Esplanadparkens allmänna toalett för att ha sex. De här tre turerna visar Helsingfors vuxnare sida. Gör också vårt quiz och pröva vilka statyer du känner igen endast på rumpan!

Rundturen Hjärtliga hälsningar från Sveaborg utforskar kärlek, sex och relationsnormer på fästningsön på 1700-talet.

- En person vi pratar om är Carl Tersmeden. Han är känd för att han skrev dagbok, rätt färgglatt och överdrivet så det är svårt att säga vad som stämmer. Men det finns mycket att läsa, 11 000 sidor, han skrev dagbok så gott som hela livet, säger guiden Raija Lehtovaara.

En allvarsam kvinna stor i framgrunden, i skuggan av några träd. I bakgrunden syns Sveaborgs kyrka.
Bildtext - Enligt lagen kunde du bli avrättad om du hade oäkta barn på 1700-talet. Men den lagen följdes sällan till punkt och pricka, berättar guiden Raija Lehtovaara.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Tersmeden blir blixtförälskad i en ung kvinna. Men hon är endast 14 år gammal, medan han är en vuxen man.

- Han får till sist kungen, Fredrik I, till hjälp. Förhållandet är rätt tvivelaktigt från dagens perspektiv. Men när man umgicks på den tiden så betydde det inte samma sak som i dag.

Paret hade knappast sex så länge de var ogifta, säger Lehtovaara.

- De hade med sig ett "förkläde" när de umgicks, alltså någon som följde med att inget opassligt hände. Paret gifte sig till sist.

Sex i Esplanadparkens allmänna toalett

Ifall 1700-talet känns långt borta och du är mer intresserad av närhistoria kanske en Tom of Finland-rundtur passar dig.

Turen går igenom viktiga ställen i Tom of Finland-skaparen Touko Laaksonens liv, samt homosexuella personers viktigaste träffpunkter i mitten av 1900-talet.

En glad man sitter i ett rum. Väggen har svarta stenplattor. Belysningen ser färgglad ut.
Bildtext - Tom of Finland-rundturen lämpar sig endast för myndiga, säger guiden Matti Väisänen.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

- Den allmänna toaletten i Esplanadparkens norra ända var ett viktigt ställe i den så kallade "cruising"-scenen under krigstiden, berättar Matti Väisänen, guide för Tom of Finland-rundturen.

På den tiden fanns det främst kontor vid Esplanaden. På kvällen var det alltså lite trafik genom parken och under kriget släcktes parkens lampor redan tidigt på kvällen.

- Speciellt de allmänna toaletterna hade en viktig roll. De såg inte ut som i dag, utan de var spiralformade metallskjul. Inne i dem hände det allt möjligt, berättar Väisänen.

En ung homosexuell man sprängde till och med upp sig själv och en toalett på Fabriksgatan.

- Han hade antagligen fått sitt hjärta krossat.

En gammal spiralformad allmän toalett vid Skatudden i Helsingfors. Bilden är svartvit. En man går förbi toaletten på gatan. Bakom den syns en kanal.
Bildtext Så här såg toaletterna ut.
Bild: Helsingin kaupunginmuseo / Rista Eeva SER

Jakten på statyrumporna

Turen Butts of Helsinki (på svenska ungefär Helsingfors rumpor) tar en titt på stadens ståtligaste stenrumpor.

Men hur ser rumporna ut - är de ståtligare än Medelsvenssons bak?

- Nyklassicismen var i modet när statyerna skulpterades. Då skulle statyerna uppvisa mänskliga kroppens ideal. Så jag tror rumporna är vackrare än våra rumpor, säger Tanja Eranto, guide för rundturen.

Paavo Nurmis staty framför Olympiastadio i Helsingfors. I bakgrunden syns träd.
Bildtext Löparen Paavo Nurmis staty representerar den finska löpningen. Statyns kurvor visar upp idealet av den finska löparen.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Då du ser på stadens statyer märker du ändå snabbt en annan trend - de flesta nakna statyerna är kvinnor.

- Kvinnor är ofta symboliska och anonyma. Män får oftare porträttstatyer med namnplakat där de är påklädda, säger Eranto.

Bakdelen på en staty i Helsingfors.

Quiz: Känner du igen de här statyrumporna?

I Helsingfors finns många statyer med ståtliga rumpor.