Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny ordförande för Jakobstads fullmäktige väljs i september

Från 2019
Uppdaterad 12.07.2019 12:10.
Anna-Maja Henriksson håller tal i Vasa stadshus inför parftidagen 2019.
Bildtext Anna-Maja Henriksson (SFP).
Bild: Johan Hagström

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har meddelat att hon avgår som ordförande för stadsfullmäktige i Jakobstad. En ny ordförande väljs vid nästa fullmäktigemöte den 16 september.

Henriksson har varit ordförande i Jakobstads stadsfullmäktige åren 2009–2011 och senast sedan 2016. Även 2011 när hon utnämndes till justitieminister avgick hon från ordförandeposten.

– Det är bäst för alla parter, säger Henriksson. Att vara minister och fullmäktigeordförande är inte en bra kombination.

Henriksson säger att hon kommer att fortsätta i fullmäktige som vanlig ledamot, men är osäker på i vilken mån hon kommer att kunna delta i kommunpolitiken.

Åtminstone under Finlands EU-ordförandeskap bedömer Henriksson att hon kommer att ha händerna fulla. Finland är ordförandeland för EU under återstoden av 2019.

Väntat beslut

Annica Haldin (SFP), andra viceordförande i fullmäktige, säger att man har vetat om saken sedan stadsfullmäktiges senaste möte.

– Det kom inte som någon överraskning, säger Haldin.

Inte heller fullmäktiges förste viceordförande Jacob Storbjörk (SDP) är överraskad över beslutet.

– Det var väntat. Hon gav signaler om det vid senaste fullmäktigemöte, säger Storbjörk.

Ordförandeposten är reserverad för SFP, som innehar 19 av 43 platser i Jakobstads stadsfullmäktige. Haldin säger att SFP:s fullmäktigegrupp kommer att diskutera saken i augusti, och en ny ordförande väljs vid nästa fullmäktigemöte den 16 september.

Haldin vill inte uttala sig om ifall det finns någon stark kandidat till ordförandeposten. Henriksson själv är inte orolig.

– Jag är säker på att vi hittar en lämplig efterträdare, säger hon.

SPT var först med nyheten att Henriksson avgår.