Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snabba båtar på Kabbölefjärden under veckoslutet - arrangörerna bakom racet vill aktivera invånare i alla åldrar

Från 2019
Två män står på en brygga framför vatten.
Bildtext Magnus Sederholm (till vänster) och Sebastian Sundvik ser framemot lördagens tävling.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

På lördagen fylls Kabbölefjärden i Lovisa med snabba båtar när Kabböle motorbåtsrace går av stapeln. I alla fall är båtarna snabba då en del av klasserna tävlar.

- De snabbaste båtarna uppnår omkring 70 knop. Här kommer att finnas allt från 15 knops båtar till 70 knops båtar, säger Magnus Sederholm som är en av tävlingens arrangörer.

Tävlingen är uppdelad i flera olika klasser enligt hästkrafter och typ av båt. Tävla kan man göra med allt från roddbåt till sportbåt. Också barn kan delta.

- Alla som kan hantera sin båt är välkomna att delta. Vår yngsta deltagare har varit under tio år. Vi går enligt sjöfartsreglerna. De som är under 15 år får köra upp till 20 hästkrafts maskiner.

En brygga med båtar vid vattnet.
Bildtext Tävlingen ordnas på lördag vid Kabböle båthamn.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Sederholm har varit med och ordna byatävlingen sedan den första tävlingen 2008. Sederholm berättar att han vill ordna tävlingen för att få i gång grannarna så att de inte sitter ensamma hemma.

- Jag hoppas att alla grannar tycker om tävlingen och att de vill delta. Det finns en klass för var och en.

Publikvänligt evenemang

Tävlingen lockar främst till sig båtentusiaster från omnejden men många deltagare kommer också från Sibbo.

Tävlingen ordnas vd Kabböle båthamn dit det är lätt att ta sig som åskådare, både med bil och med båt.

- Från fjärden har man absolut den bästa åskådarplatsen. Om man kommer båtvägen så söker man antingen en bryggplats åt sig här på land eller så förankrar man sig någonstans ute på fjärden, säger Sederholm.

Sederholm berättar att bra väder kan locka upp till ett hundratal åskådare. Antalet deltagare är svårt att uppskatta men arrangörerna hoppas på 40-50 deltagare. Mycket beror på vädret.

En man står på en brygga framför en båthamn.
Bildtext Magnus Sederholm har varit med och ordnat KaMK race sedan 2008.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

När Yle Östnyland besöker Kabböle båthamn dagen före evenemanget skiner solen och det blåser lätt. Det här är precis det väder Sederholm hoppas på.

- Jag hoppas på en vind på ett par meter i sekunden och solsken, men det får inte vara gassande hett. Om det är starkt solsken måste vi förbereda oss på värmeslag och solskador.

Samma väder hoppas även Sebastian Sundvik på. Sundvik kommer att tävla i Marino Swing Cup på lördag och att hoppas att många åskådare kommer och tittar på tävlingarna.

- Det är alltid roligare att tävla och köra när man vet att man har mycket publik som tittar på. Då är det mycket bättre stämning.

Tävling på hemmaplan

Sundvik bor i Kabböle så han ser extra mycket framemot tävlingen på hemmaplan.

- Jag ska vara med i bruksbåtsklassen under 75 hästkrafter. Jag har en pulpetbåt som är 4,35 meter lång med en 70 hästars motor i akterspegeln.

En man sitter på en brygga.
Bildtext Sebastian Sundvik ser framemot tävlingen på hemmaplan.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Sundvik tävlar en hel del och deltar i alla bytävlingar som ordnas i trakten. Sundvik berättar att en stor del av sommaren går åt till sporten och att fixa med båten.

- Största delen av fritiden och kvällarna går åt till att förbereda sig för tävlingarna. Man ska se till att motorn och båten är i skick.

- Om man vill vara lite snabbare än alla andra så måste man fixa på allting för att få den sista knopen. Det gäller att pröva sig fram för att hela tiden förbättra sig, säger Sundvik.

En man iklädd svart jacka och keps står och pekar ut på havet
Bildtext Sundvik berättar att tävlingsbanan är anpassad så att den är så publikvänlig som möjligt.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Kabböle motorbåtsrace är en bekant tävling för Sundvik och det har blivit en del vinster under årens lopp. I år är målet att båten ska hålla från start till mål.

- Jag hoppas att motorn håller och om den gör det så hoppas jag att jag får en plats på prispallen. Alltid försöker man vinna, så det ser jag framemot. En andra eller tredje placering är också riktigt bra. Det beror så på tävlingen, säger Sundvik.

12.7.2019: Båttävlingar i Kabböle för alla åldrar och vi besöker Harabacka väderstation

20:21

Diskussion om artikeln