Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikfestspelen Korsholm tar sig an livet

Från 2019
En kvinna utomhus, i bakgrunden en esplanad och ett gult stenhus.
Bildtext Monica Johnson, verksamhetsledare för Musikfestspelen Korsholm.
Bild: Yle/Roger Källman

Temat för Musikfestspelen Korsholm år 2019 är LIVET. Det är ett stort och utmanande tema som behandlar olika sätt som livet kan te sig, säger verksamhetsledare Monica Johnson.

Konstnärliga ledaren Cecilia Zilliacus valde temat utgående från den specialskrivna kyrkooperan Elämän kuvat – Livets bilder som kommer att uruppföras under festspelen.

– Egentligen tyckte hon att det skulle heta Sic Vita. "Sånt är livet – elämä on laiffii", har hon skrivit i sin hälsningstext.

Operan Livets bilder framförs i Storkyro gamla kyrka och är inspirerad av väggmålningarna i kyrkan. Idén var ursprungligen professor Irma Rewells och operan är tillägnad hennes minne.

Konserter och samtal

Det blir inalles 28 numrerade konserter, i Vasa, men som brukligt också runtom i regionen – bland annat på Tottesund i Maxmo, i Salteriet i Björköby, på Stundars i Solf och i Oravais kyrka, för att nämna några exempel.

Utöver konserterna bjuds det också på guidningar, samtal och föredrag. Till exempel kommer astronomen Bengt Gustafsson att föreläsa om livet i matematiska och teologiska termer.

Årets gästkompositör är Lotta Wennäkoski. Bland annat kommer två uruppföranden av hennes musik att ske under musikfestspelen: orkesterverket Zeng och kammarmusikverket Tocca.

De stora och etablerade artisterna lockar publik. Samtidigt vill musikfestspelen ge nya och okända förmågor en chans att skina.

– Vi har i Österbotten väldigt fina musiker som utbildas i Jakobstad och här i Vasa, eller åker till Helsingfors och fortsätter. I år har vi många unga musiker som kommer att vara på kaffekonserter och uppträda på olika institutioner.

Man arbetar också med att göra konserterna och musiken tillgänglig för allt fler. Förutom att en del uppträdanden ordnas "ute på stan" så samarbetar man också med Vasa stads Alvar-bildtelefontjänst.

– Med den kan man streama till äldre som bor hemma, så att också de kan ta del av några konserter.

Musikfestspelen Korsholm pågår den 25.7–1.8 2019. Hela programmet hittar du på festspelens egen webbplats.

Diskussion om artikeln