Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s arbetsmarknadsminister avgår - till följd av sexhandelshärvan kring miljardären Jeffrey Epstein

Från 2019
Uppdaterad 13.07.2019 11:10.
USA:s före detta arbetsmarknadsminister Alexander Acosta.
Bildtext USA:s avgående arbetsmarknadsminister Alexander Acosta.

USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta överraskade på fredag med att uppge att han avgår, skriver Bloomberg.

- Jag tror det är rätt sak att göra, sade Acosta till reportrar i ett överraskningsframträdande tillsammans med USA:s president Donald Trump.

Bakgrunden till Acostas avgång är förknippad med skandalen kring miljardären och sexbrottslingen Jeffrey Epstein. Enligt Trump ringde Acosta upp honom fredag morgon och ville avgå.

- Det här var hans beslut, inte mitt, sade Trump som stod bredvid Acosta.

Jeffrey Epstein åtalades den här veckan för sexhandel. Det har stormat kring Acosta ända sedan det kom fram att han 2008 godkände en uppgörelse om sänkt straff åt Epstein i samband med liknande anklagelser. Vid tidpunkten arbetade Acosta som åklagare i Miami.

- Det känns inte rätt eller rättvist att Epstein hamnar i fokus i stället för den fantastiska ekonomi vi har i dag. Det vore ändå själviskt av mig att stanna kvar på min post och fortsätta prata om ett 12 år gammalt fall, sade Acosta på fredag.

På grund av uppgörelsen lyckades Epstein undvika en federal rättegång och måste enbart sitta 13 månader i fängelse. Efter häftig kritik uppgav Acosta på onsdag att Epstein skulle ha klarat sig utan någon fängelsetid alls - om inte Acosta hanterat fallet.

Åklagaren visar upp officiell brottslingsbild av Jeffrey Epstein.
Bild: EPA-EFE

Trump: Vi kommer sakna honom

Under sitt 13 månader långa fängelsestraff hade Epstein tillstånd att jobba från sitt kontor sex dagar i veckan.

Advokater som representerar Epsteins offer kritiserade Acostas förklaringar samtidigt som demokraterna krävde att han infinner sig på förhör hos kongressen om två veckor.

På tisdag tog Acosta till Twitter för att försvara sig själv och sitt agerande. Han kallade Epsteins brott "förfärliga" och uppgav sig vara nöjd att åklagare i New York beslutat sig för att ta sig an det nya fallet.

I samma veva påstod han också att hans åklagarteam inte hade tillgång till de vulgära bilder på minderåriga flickor som hittades i Epsteins villa nyligen.

- Jag hatar det han säger just nu på så många sätt eftersom vi kommer att sakna honom, sade Trump när Acosta tillkännagav sin avgång.

Trump hyllade Acostas två år på posten som minister och tackade honom för ett "fantastiskt jobb".

Clinton och Trump distanserar sig från Epstein

Den 66-åriga miljardären Jeffrey Epstein hotas av fängelsestraff på minst 40 år för grova sexualbrott. Han misstänks ha utnyttjat tiotals unga flickor i sina hem i Florida och på Manhattan i New York.

Jeffrey Epstein har länge rört sig i rika och mäktiga kretsar och har bland annat umgåtts med USA:s sittande president Donald Trump, USA:s tidigare president Bill Clinton och Storbritanniens prins Andrew.

På fredag upprepade Trump att han inte är "ett fan av Jeffrey Epstein" och påstod att de gått skilda vägar för "tolv eller femton år sedan".

- Jag kastade honom ur en klubb. Jag ville inte ha något med honom att göra, sade Trump om sin relation till Jeffrey Epstein.

Även Bill Clinton har nu valt att vifta bort påståenden om sin vänskap med Epstein.

- President Clinton vet inget om de hemska brott Jeffrey Epstein gjort sig skyldig till i Florida flera år sedan eller de brott som han nyligen åtalats för i New York, uppger den tidigare presidentens talesperson.

En gång i tiden beskrev Clinton Epstein som en "framgångsrik finansiär och hängiven filantrop".Det här uttalandet kom Clintons talesperson med 2002 när Clinton, Epstein, skådespelarna Chris Tucker och Kevin Spacey reste till Afrika på Epsteins privatplan.

Källor: CNN, BBC, Bloomberg, Washington Post

Diskussion om artikeln