Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Högt uppsatt före detta underrättelsechef misstänks för informationsläcka

Från 2019
Uppdaterad 20.12.2019 09:58.
Georgij Alafuzoff.
Bildtext Georgij Alafuzoff.
Bild: Yle

Nyhetsbyrån STT rapporterar att den pensionerade konteramiralen Georgij Alafuzoff misstänks för att ha läckt hemliga uppgifter.

Misstankarna är kopplade till polisens förundersökning om hur tidningen Helsingin Sanomat kommit över hemliga underrättelseuppgifter.

Helsingin Sanomat skrev år 2017 om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter. Försvaret brottsanmälde tidningen samma dag.

Sedan dess har polisen utrett ärendet och varit mycket förtegen om utredningen.

Polisen har inte heller bekräftat STT:s uppgifter. STT har bett försvarsminister Antti Kaikkonen kommentera ärendet. Kaikkonen har bara sagt att det rör sig om en allvarlig sak men inte velat kommentera saken närmare.

President Sauli Niinistö har inte heller velat kommentera saken. STT har inte lyckats nå Alafuzoff på flera dagar.

Högt uppsatt inom EU

Alafuzoff har fungerat som Försvarsmaktens underrättelsechef åren 2007-2013. Därefter har han lett EU:s militärunderrättelseverksamhet under perioden 2013-2016. I dagens läge är Alafuzoff pensionerad.

Vid årsskiftet sökte han jobbet som rådgivande tjänsteman på försvarsministeriet. Jobbet gick till hans efterträdare som Försvarsmaktens underrättelsechef, Harri Ohra-aho.

Uppgifter om att utredningen påbörjats offentliggjordes efter att Helsingin Sanomat i december 2017 publicerade en artikel om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter.

Krp:n rakennus vantaalla.
Bildtext CKP utreder ärendet.
Bild: Markku Rantala / Yle

Polisen förtegen

Samma dag som artikeln publicerades kommenterade dåvarande underrättelsechefen Harri Ohra-aho ärendet för STT och uppgav att de publicerade uppgifterna huvudsakligen var tio år gamla.

Enligt tidigare uppgifter av polisen har informationsläckan utretts som brott mot tjänstehemlighet, men brottsrubriceringen kan ha ändrats under utredningens gång.

De uppgifter som Helsingin Sanomat använde sig av grundade sig på hemligstämplade dokument.

Janne Järvinen, utredningschef på Centralkriminalpolisen, säger att polisens tystnad beror på att man inte vill kommentera en pågående utredning.

Enligt förundersökningslagen får man ändå upplysa om en utredning bland annat om ärendet fått en samhällelig betydelse eller om utredningen väckt stort allmänt intresse.

Inte heller biträdande riksåklagare Jukka Rappe som ansvarar för fallets åtal kommenterar ärendet. En eventuell åtalsprövning kommer att väckas av åklagarna Anja-Riitta Rinkinen och Krista Mannerhovi.

Underrättelsechef: Pinsamt för Försvarsmakten

Nuvarande underrättelsechef på Försvarsmakten, Pekka Toveri, berättar att bara en liten grupp människor har varit medvetna om den publicerade informationen.

- Till och med inom Försvarsmakten är det en väldigt liten grupp av vårt egna gäng som vet om de här sakerna. Saken har skötts så att bara de som behöver veta, får veta, säger Toveri.

Inte heller Toveri tar ställning till den misstänktes position eller identitet, eftersom ärendet undersöks av Centralkriminalpolisen.

"Tär på vår trovärdighet"

Han anser ändå att publicering av militära underrättelseuppgifter är allvarligt ur ett nationellt säkerhetsperspektiv och att hela grejen är pinsam för Försvarsmakten.

- Det tär på vår trovärdighet i våra samarbetspartners ögon om hemliga militära underrättelsedokument publiceras, säger Toveri.

Enligt Toveri är det för tidigt att bedöma om läckan orsakat någon skada på militärens rykte.

- Vi vet inte ännu hur läckan hände. Olyckor kan också ske. Därför måste man granska händelseförloppet. Olyckor i utländska organisationer har skett genom tiderna och lett till att information i misstag hamnat i fel händer. Omvärlden förstår nog det. Det är en helt annan sak än att någon med flit skulle ha överlämnat informationen frivilligt.

Kaius Niemi i A-studio den 18.12.2017
Bildtext Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi.

Misstag eller avsiktlig läcka?

Toveri anser ändå att alla former av läckor är skadliga, oavsett hur läckan uppstod.

- Men vi vet faktiskt inte om läckan skedde i misstag eller med flit.

Syftet med Helsingin Sanomats artikel var enligt chefredaktör Kaius Niemi att upplysa om militär underrättelseverksamhet och hur den relaterar till underrättelselagarna som då höll på att beredas.

Underrättelselagen, som ger militära och civila underrättelseorganisationer mer befogenheter, trädde i kraft i juni. Niemi har tidigare uppgett att man noga funderade på saken innan man publicerade artikeln. Man ska också ha bestämt sig för att låta bli att publicera en hel del information.

Niemi kommenterade inte saken för STT på torsdag.

I rättsbehandlingen av den husrannsakan som gjordes hemma hos
journalisten som skrev artikeln har det framkommit att polisen misstänker att materialet skulle ha tagits av Försvarsmakten på brottsliga vägar.

Källor: STT, Yle

På andra språk