Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandsutredaren Robert Mueller kommer höras en vecka senare än planerat

Från 2019
Robert Mueller
Bildtext Robert Mueller
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var planerat att specialutredare Robert Mueller skulle höras den 17 juli av kongressen angående utredningen om president Trumps eventuella Rysslandskopplingar i presidentvalskampanjen 2016. Nu skjuts det istället upp med en vecka.

Det nya datumet är 24 juli, bara två dagar innan Vita husets sex veckor långa sommarsemester inleds.

Det här ger mera tid för justitieutskottet att höra Mueller eftersom tiden förlängs från två timmar till tre. Den förlängda tiden ger möjlighet för varje medlem i både underättelse- och justitieutskottet att ställa frågor till honom.

Vittnandet kommer vara öppet.

I fredags, inför reportrar utanför Vita huset, talade Donald Trump nedvärderande om kongressens försök att få Mueller att vittna. Trump sade att det finns ingenting som Mueller "kan säga".

- Han har skrivit en rapport. Den sade att det inte finns någon hemlig överenskommelse och inga blockeringar. De vill ta upp det om och om igen eftersom de vill skada presidenten före valet, sade Trump.

Robert Mueller har tidigare uppgett att han inte kommer berätta mer än vad som står i rapporten.

Nästan 500 sidor lång rapport

Mueller hittade inte i sin utredning några bevis för att president Donald Trump samarbetat med Ryssland inför presidentvalet 2016. Han tog inte heller ställning till om Trump gjort sig skyldig till brott då han försökte försvåra utredningen.

I sitt anförande i maj sade Mueller dock att de ingalunda konstaterat att presidenten är oskyldig, bara att det inte finns tillräckliga bevis för att konstatera att han är skyldig.

Utredningen påvisade att Ryssland låg bakom flera försök att påverka valresultatet 2016 - genom dataintrång, informationsläckor och kampanjer på sociala medier.

Mueller utredde också, förutom de eventuella ryska kopplingarna till valkampanjen, också om presidenten gjort sig skyldig till förhindrande av undersökningar och förhindrat den juridiska processen.

Utredningen pågick i två år.

Diskussion om artikeln