Facebook står inför miljardböter efter Cambridge Analytica-skandalen – straffet ändå för milt enligt många
Den amerikanska handelskommissionen FTC utreder Facebook med anledning av Cambridge Analytica-skandalen där 87 miljoner Facebookanvändares information läckte ut.
Det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica använde informationen för att sälja konsulttjänster till politiker. Tjänsterna användes flitigt av bland annat Donald Trumps presidentvalskampanj.
Nu riskerar Facebook det största bötesbeloppet ett privat företag någonsin ålagts. Den amerikanska handelskommissionen (FTC) har röstat om att straffa Facebook för brott mot privatlivet och missbruk av användardata.
Prislappen för Facebooks övertramp landar på ungefär 5 miljarder dollar. Under årets tre första månader var Facebooks intäkter ungefär 15 miljarder dollar, så summan väntas inte skada Facebook märkbart.
Cambridge Analytica-skandalen 2018
Facebook har räknat med att bötesstraff, och har därmed lagt undan en motsvarande summa. Företaget räknade med att tvingas betala en summa på mellan tre och fem miljarder dollar i rättsliga kostnader.
FTC:s förlikningsförslag går nu vidare till justitieministeriet där det ska godkännas för att träda i kraft.
Handelskommissionen godkände förlikningen med rösterna 3-2. Av totalt fem ledamöter röstade tre republikaner för förslaget och två demokrater emot.
Google är stark tvåa på listan över rekordhöga bötesstraff för teknologijättar. 2012 betalade de 22 miljoner dollar i böter - något som Facebook nu riskerar att slå med hästlängder.
Straffet känns inte tillräckligt hårt
Bötessumman upprör många. Republikanernas David Cicilline, som sitter i representanthuset, kallar summan för en tidig julklapp.
– Det är väldigt tråkigt att ett så inflytelserikt företag som gjort sig skyldigt till den här typen av misskötsel bara får en smäll på fingrarna. Bötessumman utgör endast en bråkdel av Facebooks årliga intäkter, säger Cicilline.
Huruvida handelskommissionen kommer att vidta ytterligare åtgärder mot Facebook är ännu oklart, i och med att man ännu inte redogjort för några detaljer. Facebook kunde exempelvis tvingas förändra sin hantering av användardata.
Facebooks chef för globala affärer, Nick Clegg, har mött kritiken genom att uppmana regeringar att göra mer för att reglera sociala medier - inte lämna allt ansvar till företagen.
Många vill att också Facebooks vd Mark Zuckerberg ska ställas till svars för dataläckan. Det tror dock inte experter att kommer ske.
Källor: AFP, Reuters, AP