Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Färdigspelat för Niklas Bäckström – ansluter sig till Columbus Blue Jackets personal

Från 2019
Uppdaterad 13.07.2019 12:47.
Niklas Bäckström i Tappara
Bildtext Niklas Bäckström.
Bild: Tomi Jokela/ All Over Press

Fjolårssäsongen i Tappara blev den sista för ishockeymålvakten Niklas Bäckström. Nu står den nämligen klart att 41-åringen ska ta sig an målvaktstränaruppgifter i Columbus Blue Jackets.

Columbus Blue Jackets, med Jarmo Kekäläinen som general manager, meddelade på sin webbplats att Niklas Bäckström ansluter till klubbens personal med titeln "European Goaltending Coach". Bäckström ska alltså ansvara för målvaktsträning i Europa.

Spelaragenten Aljoša Pilko har tidigare berättat att Bäckström kommer att hålla ett vakande öka på Columbus målvaktslöfte Daniil Tarasov, som är utlånad till Ässät för nästa säsong.

Samtidigt meddelade Columbus att finländaren Mikko Mäkelä kommer att arbeta som scout på deltid för klubben.

Bäckström tillbringade sina tre senaste säsonger i FM-ligan, två av dem i moderklubben Helsingfors IFK och en i Tappara.

41-åringen fick sitt genombrott i FM-ligan i början av 2000-talet med Kärpät. Därefter hann han spela 10 NHL-säsonger med Minnesota Wild, samt några matcher med Calgary Flames. Sammanlagt blev det över 400 grundseriematcher i världens hårdaste ishockeyliga för Bäckström.

Med landslaget har Bäckström vunnit varsitt OS- och VM-silver, samt ett OS- och två VM-brons. 41-åringen var också med och vann U20-VM säsongen 1997-98.

Diskussion om artikeln